latinica  ћирилица
12/01/2019 |  11:31 ⇒ 20:06 | Аутор: РТС

Вучић најавио увођење доживотне казне затвора

Предсједник Србије Александар Вучић је након сједнице Националног савјета за безбједност саопштио да је намјера државе да побиједи најтеже облике криминала и корупције. Најављује борбу на пет нивоа и драконске казне за починиоце кривичних дјела, укључујући и доживотну казну затвора.

Вучић је рекао да ће бити уведен институт доживатне казне затвора за оне који су починали најтежа кривична дјела – вишеструка убиства, убиства дјеце.

"Нисам нарочито заинтересован за примједбе бораца за људска права пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима", напоменуо је Вучић на конференцији за медије након сједнице Националног савјета за безбједност. 

Минималне и максималне казне за сва кривична дјела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, биће повећане за 35 до 50 одсто.

Казна за силовање биће од 5 до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година, најавио је предсједник Србије.

За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора, каже Вучић.

Рекао да је јучерашња акција полиције и тужилаштва показала намјеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији већ и да тај криминал, као и најтеже облике корупције, побједи.

"Честитам нашим државним органима, посебно полицији, нарочито на чињеници што су се послије много времена, неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потјерницама, а неки иза решетака", рекао је Вучић 

Данашња сједница је, каже, имала двије тачке – питање Косова и Метохије и борбу против корупције и системске мјере које ће држава предузети.

"Колико год успјешна и добра акција, то је једна акција и можемо да је понављамо сваке недјеље, иако изискује огромне ресурсе, али ако не приђемо на свеобухватан начин рјешавању тих ужасних проблема са којима се суочавамо, нећемо бити у стању да их ријешимо", поручио је Вучић.

Вучић је критиковао казнену политику и поручио да ће у року од мјесец дана држава увести нове институте "и промијенити све у Србији".