latinica  ћирилица
12/01/2019 |  13:56 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Вучић: Надам се да ће правда бити задовољена

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом подизања кривичне пријаве против министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића и његових сабораца за убиство 81 српског цивила код Јајца, да се нада да ће правда бити задовољена.
Александар Вучић - Фото: AFP
Александар ВучићФото: AFP

Одговарајући на питање новинара да ли мисли да ли за српске жртве може бити правде, Вучић је рекао да ће прескочити шта мисли о томе.

Вучић је истакао да Србија зна да многи нису одговарали, а починили су најтеже злочине против српског народа било на територији Републике Српске или некадашње Републике Српске Крајине и Хрватске или на Космету.

Према његовим ријечима, поглед Србије неупоредиво је уравнотеженији када је ријеч о ратним злочинима.

Вучић је нагласио да се тражи нова српска одговорност у другим дијеловима бивше Југославије, посебно на албанском дијелу Космета, као да је до сада мало Срба било одговорних пред различитим међународним институцијама.

"Плашим се само да се тај тренд самовиктимизације и апсолутног оптуживања Срба за све не настави у будућности без икаквог прихватање за сопствене злочине", рекао је Вучић новинарима након сједнице Савјета за националну безбједност.

Српском Тужилаштву за ратне злочине поднесена је кривична пријава против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића и више лица због сумње да су 12. и 13. септембра 1995. године у мјесту Бравнице код Јајца убили 81 српског цивила, од чега осморо дјеце.

Крстичевић је био командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске која је учествовала у ракетирању колоне српских избјеглица која се кретала путем Доњи Вакуф-Јајце. Њему и његовим саучесницима на терет су стављени ратни злочини против цивилног становништва и ратних заробљеника.