latinica  ћирилица
12/01/2019 |  15:42 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Поднесена кривична пријава против бившег градоначелника Подгорице

Права Црна Гора поднијела је кривичну пријаву против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића због прања новца, а специјалном тужиоцу је предложено да донесе наредбу о спровођењу истраге и подигне оптужницу против актера видео снимка на коме се види како Стијеповић прима 97.500 долара од предсједника "Атлас групе" Душка Кнежевића.
Тренутак кад Стијеповић узима новац од Кнежевића - Фото: Screenshot/YouTube
Тренутак кад Стијеповић узима новац од КнежевићаФото: Screenshot/YouTube

"Позивам специјалног државног тужиоца да хитно саслуша Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића зато што је у тренутку вршења овог кривичног дјела био на челу Демократске партије социјалиста /ДПС/, за чије потребе је Стијеповић извршио кривично дјело, те због Кнежевићеве изјаве након објављивања снимка да је дао новац Стијеповићу по договору са Милом Ђукановићем", саопштила је Права Црна Гора.

У кривичној пријави је наведено да је Стијеповић у мају 2018. године узео од оснивача и предсједника "Атлас групе" Душка Кнежевића затворени коверат у коме се налазило 97.500 долара, како је и навео Кнежевић у видео снимку достављеном јавности.

Према наводима из кривичне пријаве, Стијеповић је у тренутку пријема знао да је наведени новчани износ непознатог поријекла и био је свјестан да је новац стечен извршењем кривичног дјела, за шта Кнежевића терете правосудне институције у управо покренутом поступку.

Бивши градоначелник Подгорице је био свјестан да прикрива новац велике вриједности будући да није пријавио преузети новчани износ у валути која није у слободном промету у Држави Црној Гори, а прелази 40.000 евра.

"Славољуб Стијеповић је био свјестан да у преузимању новчаног износа од 97.500 долара остварује обиљежја кривичног дјела прање новца из члана 268 став 1 и 4, будући да су у вршењу овог кривичног дјела учествовала два лица", наведено је у кривиучној пријави Праве Црне Горе против високог функционера ДПС.

Из Праве Црне Горе су предложили да специјални државни тужилац као надлежни, због велике узнемирености јавности објављеним видео снимком, одреди задржавање, донесе наредбу о спровођењу истраге и подигне оптужницу против актера овог снимка.

У овој странци сматрају да све ово баца ново свјетло на изборни процес локалних избора одржаних у мају 2018. године на којима је учествовала и Права Црна Гора, те представља кључни доказ да поменути избори нису били регуларни и фер.

"Овим видео клипом огољена је природа ове власти, али и чињеница како владајућа партија добија изборе и како се финансира из новчаних средстава сумњивог поријекла. Због свега тога Права Црна Гора позива на понављање избора у Подгорици, за чију нерегуларност сада имамо и егзактне доказе", истакли су у Правој Црној Гори.

Лидери Демократског фронта најавили су данас да ће предати кривичне пријаве против власника "Атлас групе" Душка Кнежевића, бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, предсједника Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.