latinica  ћирилица
12/01/2019 |  17:38 ⇒ 18:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев: Република Сјеверна Македонија постаје глобална држава

Република Северна Македонија постаје "глобална држава" на међународној сцени, раме уз раме са европским вршњацима, рекао је македонски премијер Зоран Заев на првој конференцији за новинаре послије усвајања уставних измјена у Собрању.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Он очекује и да ће Парламент Грчке препознати своју историјску улогу у овом тренутку.

Заев је рекао и да ће одлука о уставним промјенама које предвиђају промјену имена земље у Сјеверна Македонија данас бити објављени у Службеном гласнику, а да ће почетком идуће седмице Грчка бити обавјештена да је Македонија испунила обавезе из Преспанског споразума.

Заев је рекао и да за уставне амандмане није потребан потпис предсједника Ђорђа Иванова.

+ Хвала Богу, није потребан потпис Иванова, рекао је Заев и додао да је Парламент у петак заједно са уставним амандманима донио одлуку о проглашењу тих амандмана и уставног закона.

- Разумијем горчину која постоји код грађана, али морамо то да оставимо у прошлости и поносно да гледамо у будућност. Отворили смо перспективу за нову Републику Сјеверну Македонију, чланицу европске породице. Постаћемо пуноправна чланица у двије највеће свјетске организације као независна и поносна земља. Наш улазак у НАТО је већ у току и биће убрзан, истакао је Заев.

- Ових дана са нашим пријатељем Грчком ћемо одбацити изолацију и неразумијевање и заједнички ћемо потврдити ово историјско рјешење, поручио је македонски премијер.

Поручио је да је убијеђен да ће посланици у Парламенту Грчке препознати своју велику улогу у овом,како је навео,  историјском тренутку.

- Вјерујем да ће наш пријатељ Грчка ратификовати Преспански споразум и бити прва држава која је потписала протокол за улазак Македоније у НАТО, казао је Заев.

Он је такође прокоментарисао захтјеве опозиционог ВМРО-ДПМНЕ за расписивање пријевремених парламентарних избора, наводећи да власт озбиљно размишља о том захтјеву опозиције.

- ицкоски тражи изборе, али моли се да власт то не прихвати, констатовао је Заев и додао да ће то питање бити отворено у његовој партији и након доношења одлуке јавност ће бити обавијештена.

Он је на конференцији за новинаре, која је трајала дуже од сат времена, отворио и тему помирења у македонском друштву.

- Млади морају да се помире, и између ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и међу Албанцима и Македонцима, рекао је Заев и додао - Није нам потребан политички рат и зато шаљемо поруку младима како да се понашају, јер је помирење здраво и потребно Македонији.

Македонски премијер је рекао “има нас један милион и да је вријеме да се помиримо, пренио је Тањуг.

- Има случајева гдје брат са братом не прича управо због политике. Неопходно је да се помиримо, закључио је Заев.