latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:39 ⇒ 13/01/2019 | 08:47 | Аутор: РТРС

Хистерија због Дана Републике потврђује да је опстанак БиХ упитан

Трећи дан од прославе не стишавају се реакције поводом Дана Републике Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је због хистерије покренуте у Федерацији, опстанак БиХ данас упитан, једнако колико и 1992.године.

Министар правде БиХ демантује наводе о неуставности 9. јануара као Дана Републике. Због Човићевог присуства свечаностима у Бањалуци притисак јавности трпи и загребачки ХДЗ, а своје редове контролише чак и Исламска заједница.

Хистерија у Федерацији БиХ, покренута поводом обиљежавања Дана Републике Српске, потврђује да је БиХ далеко од унутрашњег договора, те да је њен опстанак данас упитан једнако колико и 1992. године када је жртвован мир став је предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Милорад Додик сматра да ни '92. Бошњаци нису били спремни да прихвате да на овим просторима живе и други народи.

- Данас, 27 година касније, и даље не прихватају ту чињеницу, само што, умјесто оружјем, медијском и политичком хајком покушавају да, првенстено Србима, кажу да немају право да славе дан када је настала Република Српска, рекао је Додик.

Зато је јасно, каже Додик, да БиХ без међународног туторства не може да преживи, али да се и туторству назире крај. За њега је новина каже и покушај дисциплиноваањ другог од три констутивна народа, хрватског, којем се, сматра Додик, спори право да присуствује свачаностима организованим пводом Дана Републике.

- И умјесто да се одлуче на дијалог и политику могућег, бошњачки политичари бирају хистерију која ће се само њима обити о главу. Онога дана када су оспорили 9. јануар као Дан Републике Српске пред Уставним судом, они су покушали да оспоре наше право на постојање, које нам чак гарантује и мировни споразум на којем је и настала данашња БиХ, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Управо хрватски кадар у Савјету министара, министар правде БиХ Јосип Грубеша демантује да је Дан Републике неуставан. Онима који имају проблем са чињеницама поручује да морају да схвате да је Република Српска реалност.

- Уставни суд БиХ није одлучио да је 9. јануар неуставан као такав, него да су противуставне неке одредбе из Закона о празницима Републике Српске, а конкретно се односе на дио који се тиче крсне славе и вјерског обиљежавања Дана Републике. Треба поштовати да су у Републици Српској одмах спровели одлуку суда и у парламентарној процедури је усвојен закон без спорних одредби, сматра Грубеша.

Подсјетимо да су обиљежавању Дана Републике у Бањалуци уз Грубешу присуствовали и први човјек ХДЗ у БиХ Драган Човић, те високи функционери те странке Вјекослав Беванда, Давор Чордаш и Јосип Јерковић. На удару је и одлазећи амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио.

- ХДЗ БиХ је независна странка у ХДЗ у Хрватској и господин Човић и ХДЗ БиХ доноси своје одлуке и своје процјене о појединим питањима. Што се тиче његовог присуства у Бањалуци то остављам господину Човићу и ХДЗ БиХ да је коментарише, истакао је Андреј Планковић, предсједник Владе Републике Хрватске и предсједник ХДЗ.

Након 9. јануара реакција и из Канцеларије поглавара Исламске заједнице у БиХ. У току је, кажу, провјера околности у вези са присуством главног имама Меџлиса Исламске заједнице Добој Бајре Џафића на свечаностима поводом празника у Српској.