latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:54 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Одликовани Самарџић: Бити полицајац није лако, али је часно

Поводом Дана Републике Српске предсједница Жељка Цвијановић одликовала је Драгана Самарџића припадника Јединице за подршку Полицијске управе Требиње који је прошле године исказао висок степен професионалности и хуманости у обављању својих дужности.

Самарџић је ријешио талачку кризу која је почетком јуна уздрмала Требиње. Самарџић је и један од 19 полицајаца МУП-а Српске који су за крсну славу МУП-а добили захвалнице од министра Лукача за показану храброст током обављања радних задатака.

Четврти јуни 2018. године Требиње ће дуго памтити. Неколико сати трајала је агонија коју је проузроковао Мирослав Милишић који је као таоце држао своје двоје малољетне дјеце пријетећи да ће себе и њих убити бомбом aко му се не врати супруга која га је напустила.

Брачни проблеми двоје одраслих људи пријетили су да угрозе живот њиховој дјеци, али и свима који су се тог дана нашли у насељу Горица гдје се одвијала ова драма.

Много покушаја је било да се спријечи отац у свом науму, али је случај и кризу ријешио храбри требињски полицајац Драган Самарџић.

Самарџић каже није ни размишљао о ризику ни о свом животу. Спасити дјецу била је његова основна мисао. И није ово први пут да животом брани људе и институције од пријетњи бомбом.

У ратним годинама, са колегама у Билећи спријечио је алкохолисану особу да баци бомбу на полицијску станицу у тој општини. Ризици посла саставни су дио живота полицајаца посебно у Јединици за подршку. На питање да поново бира професију да ли би избор био исти храбри требињски полицајац одговара:

- Вјероватно, и отац ми је био полицајац, униформа је била цијели живот у кући ево и ја сам то наставио да радим. Бити полицајац данас није лако, али за мене је часно, рекао је Самарџић.

Да то чини управо како и рече- с љубављу и часно показују и храбра дјела овог полицајца. Туђе животе ставља испред свог више од двије деценије, колико ради овај посао.

Без страха и без тренутка двоумљења. А, само тако посао полицајца и може да се обавља. Ко то не зна, нека скине униформу и промијени професију.