latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:22 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

На подручју Добоја све већи број туриста

На подручју Добоја све је већи број туриста. Податке о броју ноћења и боравишним таксама за прошлу годину туристички радници још збрајају, али је сигурно да ће они надмашити 2017. годину, када је евидентирано 11.000 ноћења.

Град на раскрници путева примамљив је бројним пролазницима, а његова ближа и даља околина има много да понуди туристима. Највећи интерес је за садржаје који се нуде на Озрену, попут параглајдинга, термоминералне воде и других. Предњаче гости из Србије, Хрватске и Словеније, а скоро два пута мјесечно долазе групе из Сингапура.

"Љетос смо имали посјету, ненадану. Гости из Холандије који су се одушевили тиме да су на једном уском простору, на Озрену наишли на фарму пастрмке, фарму јелена, фарму коза. При томе имате и ријеке, и могућност вожње брдског бицикла, планинарења", навела је директорка Туристичке организације града Добоја Адријана Ристић.

Према подацима Туристичке организације града, број ноћења се са 4800 у 2016. повећао на 11 хиљада у 2017. За прошлу годину податак још није познат. Све већи број туриста захтијева И адекватне смјештајне капацитете. 

"Наши гости су у том љетном периоду и око празника из дијаспоре. Што се тиче овог семинарског дијела године, можемо рећи да нам доста клијената долази из Сарајева и Бањалуке, с обзиром да смо ми ту географски лоцирани", истакла је Јасна Павловић из хотела "Парк" Добој.

У Туристичкој организацији не сједе скрштених руку већ раде на томе како да подигну туристичку посјету, али и обогате понуду.

"Па ми већ смо почели да радимо на томе у сарадњи са сеоским домаћинствима, јер они већ сад имају посјету коју ми желимо да унаприједимо, поготово што се следеће године очекује отварање Бање Терме на Озрену. Трава Ива је добила статус који јој припада, тако да се заиста спремамо да то максимално искористимо", додала је Ристић.

Велику пажњу туриста привлаче и етно села ,попут Котроманићева у Ритешићу, али и добојска тврђава , незаобилазни при посјети Добоју.