latinica  ћирилица
15/01/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Упркос санкцијама, суфицит у трговини са Америком све већи

Кинески суфицит у односу на САД повећан је за 17,2 одсто, на 323,32 милијарде долара, упркос чињеници да је Америка повела трговински рат са Кином.

Током 2017. године, прије почетка америчких трговинских санкција и кинеских контрасанкција, тај суфицит је износио 275,8 милијарди долара.

Тај вишак у трговинској размјени посљедица је раста кинеског извоза у САД у 2018. години за 11 одсто и стагнација увоза.

Велики кинески трговински суфицит са САД смета Вашингтону, који захтијева од Пекинга да предузме кораке како би га смањио.

САД су прошле године увеле увозне царине на стотине милијарди долара вриједну кинеску робу и запријетиле додатним мјерама у случају да Пекинг не промијени своју праксу по питању индустријских субвенција и интелектуалног власништва, а Кина је узвратила својим мјерама.

Истовремено, кинески извоз забиљежио је прошлог децембра највећи пад у посљедње двије године, а неочекивано се смањио и увоз, што указује на даље слабљење друге по величини свјетске економије, наводе економски портали.

Извоз је неочекивано пао за 4,4 одсто у односу на исти мјесец годину раније, при чему је потражња ослабила на већини кинеских великих извозних тржишта.

Забиљежен је и неочекиван пад увоза за 7,6 одсто, што је највише још од 2016. године.

"Капитал економик" сматра да је пад кинеског извоза резултат дјеловања америчких царина. Увоз је, такође, нагло пао због мање домаће потражње.

Слабија кинеска домаћа потражња већ се осјећа и у свијету. Успорена је продаја разних производа, од мобилних телефона до аутомобила.

Ипак, у 2018. години укупан извоз Кине већи је 9,9 одсто, што је најбржа стопа раста извоза током посљедњих седам година, на 2.480 милијарди долара.

Истовремено, увоз је порастао за 15,8 одсто, тако да је трговински вишак у размјени са свијетом достигао 351,8 милијарди долара.