latinica  ћирилица
15/01/2019 |  11:46 | Аутор: СРНА

Због "мерчеповаца", 10.070 евра за Душана Миковића

Хрватска је дужна да исплати 75.000 куна /око 10.070 евра/ Србину Душану Миоковићу из Антуновца, поред Осијека, и то са затезним каматама уназад четири године, због мучења које су над њим спроводили припадници хрватског МУП-а, којим је командовао Томислав Мерчеп.

Тако је пресудио Општински суд у Бјеловару након тужбе у којој је Миоковић детаљно, уз мноштво свједочења, доказао на које је начине мучен од 15. октобра 1991. године, када су га "мерчеповци" ухапсили.

Миоковић је тучен и мучен електрошоковима спајањем на индукторски телефон да би га након неколико дана премјестили у мјесто Међурић недалеко од Кутине, гдје су га затворили у кућу коју су држали припадници МУП-а и након неколико дана премјестили на рад у складиште.

Као наводе хрватски медији, Миоковић је тражио 150.000 куна /око 20.140 евра/, од којих 100.000 куна /око 13.427 евра/ због претрпљеног страха усљед повреда и мучења електрошоковима, те могућности да не преживи. За претрпљен физички бол тражио је 50.000 куна /око 6.713 евра/.

Суд је прихватио свједочење јер је исказ био "детаљан и логички досљедан".

Мерчеп је 2016. године осуђен на свега пет и по година затвора, јер "није спријечио злочине над српским цивилима".

Он је доведен у јасну везу са убиствима 43 лица, нестанак четворо и мучење још шесторо људи.

Годину дана касније, на жалбу Тужилаштва, Мерчепу је казна повећана на седам година.

Многе преживјеле жртве мучења којима су их подвргнули "мерчеповци" изјављивали су да се веће казне добијају за "саобраћајне прекршаје".

Медији подсјећају да је и хрватски генерал Мирко Норац, својевремено, добио само 12 година затвора, мада је командовао стријељањем српских цивила и сам пуцао у главу старици током операције "Медачки џеп".