latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Албански други службени језик у Сјеверној Македонији

Предсједник Собрања Таљат Џафери потписао је Закон о употреби језика, којим се албански уводи као други званични језик у Сјеверној Македонији.
Македонија (Илустрација) - Фото: илустрација
Македонија (Илустрација)Фото: илустрација

Македонски вицепремијер Бујар Османи је објавио ту информцију и навео да би Закон данас требало да буде објављен у Службеном гласнику, преноси МИА.

Закон је прво усвојен у јануару, а потом је најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ поднијела више хиљада амандмана.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов одбио је да потпише Закон и вратио га у Собрање.

Македонски парламент је, без амандманске расправе, са 64 гласа за, без гласова против и уздржаних, усвојио Закон о употреби језика 14. марта прошле године без подршке ВМРО-ДПМНЕ.

Највећа македонска опозициона странка је упозорила директора Службеног листа Македоније Мартина Костовског да начин на који је Закон о језицима објављен у Службеном листу представља кривично дјело које не застарева и за које се иде у затвор.

У саопштењу ВМРО-ДПМНЕ се указује да је, како истичу, "спорни" Закон о језицима у Македонији објављен у Службеном листу иако га није потписао предсједник државе Ђорђе Иванов.

Предсједник македонског Собрања Талат Џафери, високи функционер албанске странке ДУИ, која је чланица владајуће коалиције, потписао је у понедјељак Закон о језицима и послао га Службеном листу на објављивање.

Џафери је у неколико наврата у претходном периоду изјављивао да ће то учинити када процијени да је погодан тренутак.

"Сви умијешани ће сносити одговорност за кршење закона, процедура и уставности приликом усвајања истих закона. Социјалдемократски савез још једном силује демократију и руши правни поредак Републике Македоније", истиче се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Та странка наводи да је, одмах након промјене уставног имена земље, Влада на челу са Зораном Заевим незаконским и насилним путем од Македоније направила двојезичну државу.

"Ово је још један ружан и провидан начин да се актуелна власт, преко усвајање несуштинских одлука за Албанце, приближи албанском изборном тијелу пред предсједничке изборе и да изманипулише албанске гласове", наводе из ВМРО-ДПМНЕ.

У закључку саопштења највеће опозиционе странке у Македонији пише да је то "само још један покушај приближавања Албанцима прије избора путем прављења нових кривичних дјела, и да ће једног дана, када буду сишли са власти, сносити одговорност пред правним системом Македоније".