latinica  ћирилица
15/01/2019 |  16:54 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Преузели скупштинске мандате, плате примају у Савјету министара

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и четири министра који су преузели мандате у Парламентарној скупштини БиХ - Драган Мектић, Мирко Шаровић, Игор Црнадак и Адил Османовић и даље плате примају у Савјету министара, потврђено је Срни у Министарству финансија и трезора БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Мектић је министар безбједности, Шаровић је министар спољне трговине и економских односа, Црнадак министар иностраних послова, а Османовић министар цивилних послова у Савјету министара.

Њихове плате, у зависности од стажа, накнада за превоз и одвојени живот, износе око 5.000 КМ.

"За сада су са платног списка скинути само бивши министар транспорта и комуникација Исмир Јуско, који је именован за кантоналног министра, те бивши замјеник министра одбране Борис Јеринић, који је тренутно вршилац дужности замјеника градоначелника Добоја", кажу у Министарству финансија и трезора.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да без усвајања Приједога годишњег националног програма за НАТО нема подршке мандатару за састав новог сазива Савјета министара.

Исту опцију заступа и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Савјет министара је на данашњој сједници скинуо са дневног реда Приједлог годишњег националног програма за НАТО и вратио га на усаглашавање Комисији за НАТО која га је раније усвојила, иако нису присуствовали српски чланови.

Комшић је раније прихватио СНСД-овог Зорана Тегелтију као јединог кандидата за предсједавајућег Савјета министара, али је недавно поставио нови услов и изјавио да одлазећи Савјет министара са Звиздићем на челу остане у техничком мандату и наредне четири године.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је изјавио да не види ниједан разлог за засједање Предсједништва прије него што буде ријешено питање именовања предсједавајућег Савјета министара.

Он је рекао да је закон већ прекршен јер, иако су обављене консултације и речено да није спорно да је кандидат Тегелтија, он није предложен.

"Када ме остала два члана Предсједништва обавијесте да су спремни да буде донесена одлука, спреман сам за сједницу. До тада нема потребе", изјавио је раније Додик.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац позвао је министре у техничком мандату Шаровића, Мектића и Црнатка да поднесу оставке на министарске позиције и преузму посланичке мандате које им је повјерио народ Републике Српске.

"Њихово даље задржавање у одлазећем Савјету министара представља подршку политици уцјена и условљавања коју спроводе Изетбеговићева СДА, Комшић и дио представника међународне заједнице у Сарајеву", рекао је Кошарац.