latinica  ћирилица
15/01/2019 |  18:33 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Велике мјере обезбјеђења за долазак Путина

Београд је знаку посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина, који за два дана долази у званичну посјету. Мјере безбједности биће подигнуте као никада до сада, а првог човјека Кремља чуваће, ни мање ни више, него 7.000 полицајаца. Еуфорије за Путином не мањка ни четири године након претходне посјете, а очекује се да ће га на улицама дочекати десетине хиљада грађана.

Према незваничним информацијама, око 200 најелитнијих руских специјалаца већ је стигло у Београд да провјери путању којом ће се Путин кретати. На тој рути, биће заваривани шахтови, а на крововима распоређени српски и руски снајперисти. Жандармерија ће контролисати улазе у град који ће бити под такозваним првим степеном безбједности.

- Током посјете биће примијењене посебне мјере физичког и техничког обезбјеђења на трасама кретања штићене личности, али и око објеката које ће посјетити. Носилац мјера безбједности биће Јединица за обезбјеђење одређених личности и објеката - поручује Славиша Крстић, начелник Одјељења за обезбјеђење МУП-а Србије.

Путин ће још у ваздуху моћи да види три донедавно руска, а сада српска МИГ-а 29 који ће преузети његов авион када уђе у ваздушни простор Србије, док ће се са аеродрома највјероватније довести у лимузини руске производње, кортеж, умјесто мерцедесима које је до сада користио и која је једно од најбезбједнијих возила на свијету. Руски обавјештајци долазе и са својом опремом за спречавање напада дроновима, коју Србија нема.

Путин ће се, према најави, обратити испред Храма светог Саве, а очекује се присуство и до 70.000 грађана. Критичари власти назвали су то контрамитингом протестима који се у Београду одржавају посљедњих дана, што из Владе демантују.

- То није ни контра, ни митниг, ни контрамитинг. Није контра, зато што људи долазе да поздраве предсједника Путина и предсједника Вучића. Није ни митинг, зато што не демонстрирају против нечега. И није ни контрамитинг, јер би то онда значило да поред људи који се окупљају да поздраве Путина и Вучића, имате неке друге који су против тога - јасно је поручила Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије.

Бројне су анализе о значењу Путинове посјете. Шеф дипломатије Србије, Ивица Дачић каже да његов долазак не мора да значи нарушавање односа са Европском Унијом.

- Зашто би? Па, Путин је ишао и у посјете државама чланицама, зашто не би и код нас - пита се Дачић.

С друге стране посјета предсједника Русије долази у важном тренутку за Србију, када су, између осталог, Албанци са Косова потпуно прекинули дијалог и заоштрили сиутацију на Косову.