latinica  ћирилица
15/01/2019 |  18:38 ⇒ 23:41 | Аутор: СРНА

Москва: Не мијешамо се у унутрашња питања

Москва се не мијеша у унутрашња питања Атине у вези са називом Македоније, али ће наставити да износи свој став о том питању, јер оно подлијеже надлежности Савјета безбједности УН, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко.
МИП Русије (фото:© Sputnik/ Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (фото:© Sputnik/ Наталья Селиверстова)

Он је рекао да је коментар руског Министарства спољних послова, у којем се осуђује одлука македонског парламента да у Устав унесе допуне које се тичу промјене назива државе, представља темељну процјену како су се одвијали преговори Атина и Скопља и под каквим међународним притиском.

Грушко наводи да се коментар Министарства односио на мијешање западних земаља које су тиме хтјеле да постигну прилично јасне геополитичке циљеве, јавио је ТАСС.

Након што је руско Министарство објавило коментар, грчко Министарство спољних послова позвало је Москву да се не мијеша у питања у вези са Преспанским споразумом и да призна бившу југословенску републику под новим називом - Република Сјеверна Македонија.

Шефови дипломатија Македоније и Грчке потписали су Преспански споразум 17. јуна. Након што споразум одобри македонски парламент, документ ће бити послат парламенту Грчке на ратификацију.

Документом ће се ријешити дугогодишњи спор у вези са називом Македоније, али ће Скопљу омогућити и званично покретање процеса придруживања НАТО савезу у ЕУ.

У Македонији је 30. септембра одржан референдум о промјени имена Македоније, али је проглашен неуспјешним, јер је излазност била само 36 одсто.