latinica  ћирилица
15/01/2019 |  22:32 | Аутор: СРНА

Рониоци у Дунаву траже посмртне остатке жртава Холокауста

Израелски истраживачки тим почео је са мапирањем рјечног дна Дунава у Будимпешти у оквиру потраге за посмртним остацима жртава Холокауста, убијених на обали ове ријеке током 1944. и 1945. године.
Дунав - Фото: илустрација
ДунавФото: илустрација

Рониоци волонтерске групе ЗАКА започели су скенирање дна Дунава подводним сонарима у близини моста у Будимпешти, гдје су прије неколико година пронађени посмртни остаци.

Израелски министар унутрашњих послова Арје Дери јуче је изјавио да је његов мађарски колега Шандор Пинтер прихватио захтјев да се стручњацима за форензику из групе ЗАКА, која је са њим допутовала у Будимпешту, обезбиједи посебна опрема.

Меморијални центар "Јад Вашем" процијенио је да је у Холокаусту убијено 565.000 мађарских Јевреја, од којих је већина њих депортована у концентрациони логор "Аушвиц" у периоду између маја и јула 1944. године.

Исте године је на обали Дунава убијено хиљаде Јевреја из Будимпеште.

Директор организације ЗАКА Јехуда Меши Захав рекао да за сада није познати гдје ће се пронађени посмртни остаци сахранити, јер је то за Мађарску "осјетљиво питање".

Очекује се да крајем фебруара у Мађарску дође још ронилаца, у намјери да пронађу што више посмртних остатака жрава Холокауста.