latinica  ћирилица
16/01/2019 |  10:42 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Берлински филмски фестивал од 7. до 17. фебруара

Берлински филмски фестивал биће одржан од 7. до 17. фебруара, жирију предсједава позната француска глумица Жилијет Бинош, а у такмичарском програму су већ познати аутори, као и нове наде.

Међу филмофилима са нестрпљењем се очекује ново остварење њемачког аутора турских коријена Фатиха Акина "Златна рукавица", који се помињао и као могући учесник прошлогодишњих фестивала у Кану и Венецији.

Много се очекује и од кинеског аутора Ванг Сјаошуаја и његовог остварења "Дивиђења, мој сине". Ванг је сценариста и глумац, који важи за аутора "шесте кинеске генерације".

И Франсоа Озон је у трци за "Златног медвједа" са остварењем "Божија љепота", као и већ награђивани турски режисер Ермин Алпер са филмом "Три сестре".

У званичном програму су и Агњес Варда, те необични канадски режисер који се бави експерименталним филмом Денис Коти са остварењем "Антологија градских духова".

Са простора бивше Југославије долази само један филм, а аутор је Теона Стругар Митевска.

Њено остварење носи назив "Бог постоји - њено име је Петрунија". Ријеч је о копродукције из Македоније, Словеније, Хрватске, Белгије и Француске.

У посебном програму "Панорама" и документарним секцијама фестивала очекује се такође низ занимљивих остварења.

Берлински фестивал званично спада у прву категорију свјетских филмских смотри и обично је по значају рангиран иза фестивала у Кану и Венецији.