latinica  ћирилица
16/01/2019 |  11:03 | Аутор: РТРС

Вуковарски градоначелник против српских ученика

Вуковарски градоначелник из редова ХДЗ-а Иван Пенава напао је српске ученике из овог града тврдећи да неки од њих не устају када се интонира хрватска химна и поново прозвао српске политичаре у Хрватској као националисте који желе "велику Србију".
Вуковар - Фото: Novosti.rs
ВуковарФото: Novosti.rs

Поводом годишњице, како се то наводи у хрватским медијима, мирне реинтеграције Подунавља, Пенава је навео да су у "Вуковару људи гинули због Хрватске и њене заставе и химне", а да сада ученици који се школују на српском језику не устају када се та иста химна интонира.

Пенава је поново говорио о "континуитету великосрпске политике у Хрватској и Вуковару".

Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац поручио је Пенави да га је прегазило вријеме и оптужио да жели да Срби нестану из Вуковара.

"Због тога, /Пенава/ организује притиске на правосуђе и људе који треба да истражују ратне злочине. То неће проћи", каже Пуповац.

Хрватски медији тврде да Пенава антисрпском кампањом жели да сакрије финансијске малверзације градских власти.

Портали су објавили да је Дражен Човић, предсједник управе Финансијске агенције /Фина/, добио велики хонорар од Вуковарске привредне зоне.

Човић је склопио Уговор о међусобним правима и обавезама Фине и Вуковарске привредне зоне, захваљујући којем је прошле године лично инкасирао 630.000 куна /око 84.870 евра/, мада је у радном односу са једним од потписника - Фином.

То је само један у низу скандала који се повезују са вуковарском градском управом коју води ХДЗ-ов градоначелник Иван Пенава.

Зато Пенава поступа као и сви националисти у Хрватској - када их ухвате у малверзацијама одмах почну да упозоравају на "великосрпску опасност", наводе медији.