latinica  ћирилица
16/01/2019 |  13:03 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Тривић: За инфраструктурне пројекте пет милиона КМ

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство издвојило око пет милиона КМ за инвестиције у инфраструктурне пројекте институција културе у Српској.

Тривићева је истакла да објекти установа културе треба да буду репрезентативни за посјетиоце, те да имају добре услове за рад.

"Потребно је и да сарађујемо заједнички када је ријеч о пројектима и програмским активностима, који треба не само да позиционирају и стварају одређен квалитет културе у Српској, него ће нас адекватно представити и у иностранству", рекла је Тривићева након састанка у Бањалуци са директорима републичких установа културе.

Она је навела да је на састанку било ријечи о проблемима са којима се суочавају руководства ових институција, те најавила да ће што прије почети њихово рјешавање.

"Средства ће бити уложена у санирање лоше кровне конструкције, те изградњу организационих јединица унутар установа културе, како би публика имала и бољу програмску понуду. Значајан проблем са којим се суочавају институције културе на подручју Бањалуке јесу и заостала дуговања за гријање и други комунални трошкови", рекла је Тривићева.

Она је додала да постоје и одређени проблеми неријешених имовинскоправних односа објеката у којима су смјештене поједине институције, а који представљају препреку приликом аплицирања пројеката за међународне организације.

Директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић навела је да су приоритени проблеми ове институције које треба рјешавати високе цијене гријања и струје.

"Иако је чињеница да нисмо профитабилна организација, плаћамо индустријску цијену гријања и електричне енергије, те дуговања која имамо и нису реална", рекла је Зечићева.

Истакла је значај институција културе, које су репрезенти културе Српске и које прије свега треба да раде за Српску, те да је представљају на најбољи начин.

Директорка Археолошког музеја "Римски муниципијум" Скелани Свјетлана Марковић очекује да ће одређени проблеми са којима се институције културе суочавају бити ријешени у првој половини ове године и додаје да је приоритет ове установе набавка службеног аутомобила.