latinica  ћирилица
16/01/2019 |  13:25 ⇒ 13:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Српски држављанин страдао од лавине у Аустрији

Обилне сњежне падавине у Аустрији односе све више људских живота, а међу њима је сада и један држављанин Србије.

Непрестане сњежне падавине нагомилале су снијег на крововима кућа, а терет снежне масе пријети да оштети кровове, због чега се у погођеним мјестима спроводи чишћење снијега.

Србин, који ради у једној грађевинској фирми која се бави крововима, заједно са четири колеге, требало је да очисти снијег са крова једне куће.

Њих је на крову захватила велика маса снијега, усљед чега су пали са висине од шест метара и били потом потпуно закопани испод снијега.

Пролазници и сусједи, када су видјели шта се догодило, одмах су почели да копају по снијегу како би избавили раднике у невољи.

Црвени крст је хеликоптером дошао на мјесто несреће, уз хитну помоћ и тим за кризне ситуације, а и 20 ватрогасаца.

Док је мушкарац преминуо на лицу мјеста, двоје његових колега задобило је лакше повреде, а један је остао без икаквих повреда.

"Већ смо били на терену са два возила због дрвећа која су пала усљед терета снега", рекао је шеф ватрогасног тима Хелмут Шеп.

Он је казао да су алармирани и да су након свега три до четири минута од тренутка када су стигли на мјесто несреће, успјели да извуку све раднике из снијега.

Србин је био зартпан под сњежном масом више од 15 минута.

Како истичу у полицији радници, приликом чишћења снијега са крова, нису се придржавали безбједносних прописа, и нису се осигурали.

"Питање законске одговорности мораће да се разјасни", рекао је портпарол полиције Ханс Волфгрубер.

Такође је алармиран и радни инспекторат, који ће провјерити да ли су се радници придржавали безбједносних прописа.

Шеф фирме за коју је радио Србин је у шоку, и преноси да су радници стајали на равном крову изнад балкона, када су покушали да поставе мердевине како би очистили кров изнад.

Шеф Удружења грађевинара у Салцбургу Волфганг Ебнер каже да тренутно постоје три или четири врсте профила снијега и да је стање као на планинама, гдје је висока опасност од лавина.

Он је указао да, иако закон о раду захтева предузимање одговрајућих мера обезбеђивања радника током радова чишћења, није могуће поставити скелу када је у дворишту три метара снијега.