latinica  ћирилица
16/01/2019 |  14:52 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Решић: Ове године израда стратегије за националне мањине

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да ће ово министарство и Савез националних мањина Српске ове године радити на изради стратегије која ће допринијети рјешавању проблема националних мањина у Српској.
Лејла Решић и Фрањо Ровер - Фото: СРНА
Лејла Решић и Фрањо РоверФото: СРНА

"Ми до сада нисмо имали стратешки документ који се бави питањима националних мањина, а без тога Савез не може аплицирати према ЕУ фондовима", појаснила је Решићева.

Она је након састанка са предсједником Савеза националних мањина Републике Српске Фрањом Ровером новинарима у Бањалуци рекла да им је у плану да до априла имају нацрт документа како би био прослијеђен Народној скупштини Српске.

"Очекујемо активно учешће свих удружења и локалних заједница које раде са националним мањинама - да нам дају сугестије и идеје да тај кровни документ, који нам је врло важан, буде прихватљив и квалитетан за све на које се односи", навела је Решићева и појаснила да је већ формирана радна група која ће у наредним данима почети да ради на овом документу.

Решићева је подсјетила да је Савез националних мањина Републике Српске већ десет година удружење од јавног интереса.

Она је, одговарајући на питање новинара да ли је у складу са Законом о локалној управи и самоуправи било усклађивања броја запослених у управама са бројем становника, рекла да је до сада било врло интензивних усклађивања.

"Оне неке неуралгичне тачке које смо имали када смо прописали тај критеријум дошле су до скоро оптималног броја. Наравно да има проблема, као што је то у Требињу, али ради се на санацији и смањивању броја запослених", појаснила је Решићева.

Према њеним ријечима, опредјељење Министарства није да људи остану без посла, већ да се заустави непланско запошљавање, а да онима који раде буде обезбијеђено или да оду у пензију или да пређу на друго радно мјесто.

"Са Савезом општина и градова у наредних мјесец дана видјећемо да ли могу до рока, 30. јуна, да то ураде", навела је Решићева.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер навео је да Савез није задовољан начином финансирања, те се надају да ће то бити ријешено и да ће им транше бити редовно, квартално исплаћиване.

Он је рекао да су од Министарства за ову годину тражили више средстава, која су у прошлој износила 27.000 КМ.

Ровер сматра да ће стратегија допринијети рјешавању проблема националних мањина.