latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:01 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Зворник: Смањен број незапослених

У Зворнику је смањен број незапослених. На посао тренутно чека 7.500 људи, 500 мање у односу на годину раније. Главни разлог је Пројекат суфинансирања запошљавања и самозапошљавања, који је спровела Градска управа и захваљујући којем је запослено 220 лица.

Кроз пројекат запошљавања и самозапошљавања запослено је 159 лица са средњом, пет са вишом и 45 са високом стручном спремом. Прилику да ради добио је и Иво Гајић, који обавља посао архиватора у Градској управи.

Гајић је истакао да му ова прилика много значи, јер је у данашње вријеме тешко доћи до запослења, и, како је рекао, много је захвалан на томе.

Према утврђеним критеријумима, запошљавање, зависно од стручне спреме, траје од шест мјесеци до годину дана.

"Град Зворник посљедњих година базира се на пројекту подстицаја запошљавања. Сваке године издвајамо значајнија новчана средства јер смо уочили да има ефеката, да велики број људи који прође кроз ове пројекте код послодаваца на крају и остане и даље да ради", рекао је Бојан Ивановић, замјеник градоначелника Зворника.

Захваљујући пројекту смањена је незапосленост, али се структура дефицитарних занимања није значајније мијењала на зворничком тржишту рада.

"Имамо потребе за радницима текстилне и обућарске струке, то је у овом тренутку на првом мјесту, док у прехрани имамо потребе за куварима и возачима. То су она занимања која су итекако потребна на западном тржишту", наводи Горан Петровић, шеф Бироа за запошљавање Зворник.

Право на суфинансирање у области самозапошљавања искористило је 11 лица, која су отворила предузетничке радње и започела властити посао.