latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:08 | Аутор: РТС

ЕУ подржала заштитне мјере на увоз челика

Европска комисија саопштила је да су чланице ЕУ подржале њен план о увођењу квота на увоз челика из трећих земаља, али није прецизирала на који начин би ове мјере могле да се одразе и на Србију. Комисија ће наредних дана довршити процедуру одлучивања како би заштитне мјере ступиле на снагу 4. фебруара.
"Жељезара" Зеница (Фото: faktor.bа) -
"Жељезара" Зеница (Фото: faktor.bа)

Тада ће бити дефинитивно познато да ли ће се и како ове мјере одразити на увоз челика из Србије у ЕУ, речено је у Бриселу.

Циљ ових мјера је заштита европских произвођача челика, након што су произвођачи широм свеијта преусмјерили трговину на европско тржиште, као резултат ранијих једностраних мјера САД које су ограничиле увоз челика на америчко тржиште, саопштила је Европска комисија.

Земље чланице су заправо подржале мјере које је Европска комисија већ привремено увела у јулу 2018. године.

- Ове заштитне мјере односе се на дефинисану листу производа, без обзира на њихово поријекло, а за циљ имају балансирање интереса европских произвођача и корисника челика - изјавио је портпарол Европске комисије за Танјуг.

Србија је била изузета из привремених заштитних мјера, а у Комисији напомињу да су "у потпуности упознати за забринутошћу српских власти", када је наставак овог процеса у питању.

Иако у Бриселу остављају могућност промјене извјесних детаља у току финализације процеса, наглашава се да ће се коначне заштитне мјере, у виду тарифа на увоз челика од 25 процената, односити само на случај прекорачења "традиционалног нивоа трговине".

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Београд има политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена квотама, јер то стоји и у Споразуму о стабилизацији и придруживању. Истакла је да није забринута за Смедеревску жељезару због најављених мјера.

Мјере ће бити на снази до јула 2021. године, а у случају "измијењених околности" могу бити поново размотрене и преиначене.