latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:15 ⇒ 20:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Корбин о "зомби влади", Мејова тражи подршку

У британском парламенту посланици расправљају о подршци влади Терезе Меј. У првом обраћању, лидер водеће опозиционе Лабуристичке партије изјавио је да Мејова води "зомби владу". Премијерка тражи подршку.
Џереми Корбин - Фото: ТАНЈУГ
Џереми КорбинФото: ТАНЈУГ

Британски посланици одбацили су синоћ споразум о Брегзиту премијерке Терезе Меј, а за данас је заказано гласање о неповјерењу Влади.

Џереми Корбин који је и затражио да се гласа о поверењу влади, поручио је да влада треба да затражи расписивање нових избора.

- Уколико влада не може да прогура сопствени закон у парламенту, мора да се обрати земљи за нови мандат. Нема сумње да је ово права зомби влада - рекао је Корбин.

АП преноси да је лидер лабуриста такође поручио Мејовој да "учини праву ствар и поднесе оставку".

Тереза Меј је у обраћању рекла да предстоји дуг пут до поновног уједињавања британске јавности некон референдума о Брегзиту из 2016. који ју је подијелио и позвала посланике да подрже њену владу како би могла да заврши започети посао.

- Проживљавамо историјски тренутак у историји наше нације након референдума који ју је подијелио на два дијела. Нама је пријеко потребно да поново ујединимо нацију, а синоћње гласање показало је да нам предстоји дуг пут. Али, ја не вјерујем да су парламентарни избори тај пут, нити вјерујем да влада са Корбином на челу представља тај пут - рекла је Мејова.

Премијерка је већ одбила да поднесе оставку, наводи АП и додаје, да ће влади данас вјероватно бити изгласано повјерење захваљујући подршци њене Конзервативне партије и савезника из Демократске унионистичке партије.

Уколико ипак буде изгласано неповјерење, Острву вјероватно предстоје пријевремени парламентарни избори.