latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:20 ⇒ 17/01/2019 | 09:35 | Аутор: РТРС

Европски пут БиХ не условљавати чланством у НАТО-у

Условљавање формирања власти на нивоу БиХ питањем НАТО-а није добро и сваки покушај заустављања примјене примјене изборних резултата штети БиХ, упозорио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Неприхватљивим сматра и што се чланство у НАТО-у, Босни и Херцеговини испоставља и као услов за чланство у Европској унији. Да Русија не може да се сложи са приступањем БиХ овој војној алијанси, јасно је поручио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Европски пут је неспоран. Пут ка НАТО-у је споран. Зато први, не треба условљавати или угрожавати овим другим, категоричан је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Самим тим, каже, активација МАП-а, не може бити услов за формирање Савјета министара. Подсјећа, о НАТО-у нема консензуса у БиХ, а Република Српска своје је рекла Резолуцијом о војној неутралности, која је обавезујућа за све њене политичке представнике.

- Ја поштујем Резолуцију о војној неутралности Народне скупштине, али, исто тако не спречавам никакве активности у вези са европским путем. Спречавање и увезивање пута, како то неки зову, НАТО, са европским путем иде на штету бх. европског пута и то морају да сносе одговорност они који то чине - каже Додик.

Ако се узму у обзир кораци које је неопходно предузети, јасно је да та два пута, иду један уз други, упозорава и предсједник парламента Српске. Неписано или писано правило је да за БиХ увијек важе друга правила. Тако је, каже предсједник НСРС Недељко Чубриловић, и овај пут.

- Знате да су за БиХ постављани разни услови који нису важили за друге земље. Овдје се може очекивати, у одређеном тренутку да, ако то буде одговарало, БиХ одступи од неких захтјева, као што се одступило од војне имовине, да би се прешло на потписивање МАП-а. БиХ је земља са којом је згодно експериментисати - сматра Чубриловић.

Русија се оштро противи НАТО путу БиХ. Сергеј Лавров упозорава да су правила која се промовишу на Балкану опасна и да, како каже, одражавају манију да се све балканске државе, што је прије могуће, гурну у НАТО.

- САД већ дуже вријеме говоре критички о деструктивној улози Срба у Босни и Херцеговини и успоравању те земље на путу ка НАТО. Није добробит Републике Српске у питању, већ ступање у НАТО. То је оно са чим Русија не може да се сложи - каже министар спољних послова Русије.

БиХ, сматра Додик, треба бити изван било каквих процеса регионалног и свјетског карактера који могу додатно да је дијеле. Чланство у НАТО-у, додаје, једно је од тих питања од којих БиХ нема ништа конкретно.

- Зашто би ми дозволили да сада будемо чланица НАТО-а и да се овдје инсталирају средње ракете до којих може да се добаци до Русије, рецимо. А Руси су прије само 15 дана рекли: "Ми нећемо гађати Америку, него земље у којима су инсталисане такве ракете". Је л' неко то објаснио народу овдје? Шта мислите да инсталирају на Башчаршији ракете, јесте ви спремни на то? - пита Додик.

Делегација Европске уније у БиХ, бар на папиру, нема дилему шта БиХ треба да учини на путу ка вратима њене заједнице. За питања у вези са активацијом МАП-а, како наводе, куцамо на погрешна врата: "БиХ је поднијела захтјев за чланство у Европској унији у фебруару 2016. године и Европска унија очекује од БиХ да ускоро достави додатне одговоре на Упитник Европске комисије у оквиру израде мишљења. Ово, и напредак на реформском путу, допринијело би напретку БиХ на њеном путу ка ЕУ. Питања о чланству у НАТО требало би њима упутити".

Сличан одговор, незванично сазнајемо, предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић добио је и од Федерике Могерини, недавно на састанку лидера региона у Бриселу. Данас то није потврдио пред новинарима, а ни демантовао.

- Европски пут и пут НАТО-а имају засебне процедуре, али су испреплетени јер је ријеч о политици заједничког дјеловања - рекао је Звиздић.

Војно-политички аналитичари, институције Српске и њене представнике у заједничким институцијама, позивају на опрез. Сматрају да, због видних условљавања, морају бити корак испред оних који, како кажу, желе да БиХ, преко кољена, увуку у НАТО.

- Сигуран сам да имају начин како да се то предуприједи. Један од њих је врло снажна међународна активност. Друга је унутрашња интеграција, а трећи је изјашњавање народа о свему томе - сматра Гостимир Поповић, војно-политички аналитичар .

Да треба бити на опрезу, потврђује податак да је у посљедња три круга проширења Европске уније, од тринаест чланица, њих 11, прво ушло у НАТО а затим у Европску унију. Неке од њих чак и шест година раније. Само Малта и Кипар нису чланице НАТО алијансе.