latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:26 ⇒ 18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Страни новинари: Не постоји фестивал као што је Кустендорф

Фестивал Кустендорф сваке године изазива велико интересовање не само студената, већ и страних новинара, а ове године са фестивала извештавају Би-Би-Си, TV5Monde, Movie Maker, Cineuropa-e, Euronews...
Кустендорф- концерт Биље Крстић и Бистрик Оркестра (фото: facebook.com/kustendorffestival) -
Кустендорф- концерт Биље Крстић и Бистрик Оркестра (фото: facebook.com/kustendorffestival)

Новинари њујоршког портала "Sineaste", италијанске "La Gazete", грчке TVXS.GR, аустријске државне телевизије ОRF, такође прате 12. издање Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, чији су гости глумци Серђи Лопез, Мет Дилон, Стана Катић, Славко Штимац, Марчело Фонте, редитељи Давид Оелхофен, Дамијано и Фабио Д'Иноченцо и други.

Страни извјештачи су сагласни да је ријеч о јединственом фестивалу, специфичне атмосфере, у којој млади аутори у непосредној комуникацији уче од већ признатих филмских стваралаца.

Квалитетан филмски програм, занимљиве радионице, концерти сваке вечери, размјена искуства, оно је што привлачи њихову пажњу на фестивалу Емира Кустурице.

Бенедикт Про, која пише за портал "Sineuropa", трећи пут је на Кустендорфу и истиче да је тај фестивал јединствен и да нигде ништа слично није видјела.

- Срећете људе из свијета филма, музике, све дјелује идеално и осјећам се привилеговано што могу да будем дио тога. Начин на који комуницирамо и ово мјесто, музика, све је потпуно другачије - одушевљено је рекла Про за Танјуг.

На великим фестивалима попут канског и берлинског, са којих такође извјештава, све се своди, каже, на бизнис и увијек је велика гужва.

- Постоје мањи фестивали попут Фестивала источноевропског филма у Котбусу који је можда по атмосфери мало сличнији Кустендорфу, али и он има тај индустријски дио и опет је нека врста машине - рекла је она.

Про радо гледа студентске филмове, ужива у радионицама које гости држе за студенте, а уз осмјех каже да је за три године научила да буде опрезнија са ракијом.

Амерички магазин "Movie Maker" уврстио је 2017. Кустендорф међу 25 најопуштенијих филмских фестивала у свијету (The Coolest Film Festivals in the World), а новинар Адам Голдстин каже да је ријеч о врло посебном фестивалу.

- Био сам на много фестивала, али Кустендорф је јединствен. Он представља комбинацију нових и традиционалних гласова. Окупља умјетнике који размјењују идеје и забављају се уз музику, кафу и пиће и притом гледају неке од најбољих савремених филмова, али и одличне филмове из прошлости - оцијенио је Голдстин.

Каже да није био ни на једном сличном фестивалу.

- У САД има добрих фестивала, али је данас тешко одвојити рекламу од филма. Филмови који се мени свиђају долазе махом из Источне Европе, Русије и Азије - навео је он.

Голдстин је постао велики фан Емира Кустурице када је у Ванкуверу погледао његов филм "Дом за вјешање".

- Мислим да Кустурица у Америци није познат у мјери у којој би требало да буде и то није случај само са њим. Понекад треба доста времена да људи открију одличне ствари. Након што сам погледао "Дом за вјешање" кренуо сам да тражим и његове остале филмове. Неке је било тешко пронаћи, па се надам се да ће његова остварења заиста стићи до што шире публике - рекао је Голдстин.