latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:30 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сјећање на најмлађег борца Требињске бригаде

Поменом и полагањем цвијећа на споменик Александру Маслеши у требињском насељу Брегови, обиљежено је 24 године од страдања најмлађег борца Требињске бригаде. Маслеша је, након тешког рањавања од гранате на Борачком језеру, преминуо на данашњи дан 1995. године, на Војно-медицинској академији у Београду.

Александар Маслеша је у рат кренуо са свега 16 година. Школску клупу и дјечачке снове да буде спортиста, замијенио је пушком, приступајући легендарној Бобанској чети, у саставу Требињске бригаде Војске Републике Српске.

Ни легендарни командант Бобанске чете, војвода Недељко Видаковић, његови саборци, ни породица нису могли спријечити голобрадог дјечака да крене у борбу и да живот за отаџбину.

Љубица Маслеша, Александрова мајка истиче како јој је данас тешко, исто као и првог дана када је изгубила сина, али захваљује свима на помену јер њен херој није заборављен.

Преживјели саборци кажу да је тешко у неколико ријечи казати причу о храбром дјечаку, ратнику, великом јунаку и примјеру како се брани свој народ. Команданта, војводу Видаковића, пратио је у свим задацима, и у оним најтежим, не одступајући ни милиметра. Страдали су од исте гранате, кобног 27. септембра 1994. године, на борбеној линији према Коњицу.

"Борио се до задњег даха и био спреман за то што је кренуо. Био је пуко дијете, голобрадо, са 16 година само. Није ниједног тренутка узмицао или се двоумио у намјери да се одбрани своја родна груда", наглашава Драган Ристић, замјеник команданта Бобанске чете.

Александар Маслеша, 24 године послије смрти, симбол је највеће и најискреније жртве за свој народ. Његово јунаштво опјевано је у епским пјесмама, и уписано у трајно сјећање.

"Нагнала ме љубав према отаџбини да напишем пјесму како би донио бар малу захвалност за Александров лик и дјело", нагласио је Предраг Јањичић, епски пјесник.

На споменик најмлађем страдалом борцу Требињске бригаде, цвијеће су положили саборци, представници Борачке организације Требиње, Управе града, као и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.