latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:04 | Аутор: СРНА

Шаровић: О Годишњем националном програму да се изјасни и Српска

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је данас да заговара став да о Приједлогу годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године треба да се изјасне сви релеванти учесници у процесу приближавања НАТО-у, укључујући и представнике Републике Српске.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Он каже да од изјашњавања институција Републике Српске зависи и начин поступања и гласања представника у Савјету министара који долазе из Српске.

Шаровић наводи да је обавеза представника из Републике Српске да да се придржавају одлука и ставова њених институција и истиче да се тиме сужава простор за било какво лично тумачење и оцјењивања карактера, значаја и подобности овог документа.

- У том смислу водим иницијативу и разговараћу са замјеником министра иностраних послова /у техничком мандату/ Јосипом Бркићем да овај документ има карактер акционог плана и садржи обавезе различитих нивоа власти у процесу приближавања према НАТО-у, како за ниво БиХ, тако и за ентитете, да се ти нивои власти потпуно јасно изразе о том документу - рекао је Шаровић новинарима.

Он сматра да је то питање добило много већу политичку димензију од самог суштинског значаја тог документа.

Савјет министара јуче није разматрао Приједлог годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године, чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ.

Ова и остале тачке дневног реда које су скинуте с дневног реда биће разматране на сједници заказаној за уторак, 22. јануара.