latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:20 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Бањалучки универзитет- рационализација уписне политике

На сједници Проширеног колегијума и Сената Универзитета у Бањалуци разматрана је уписна политика за наредну академску годину. Кључни проблем је демографски фактор, због чега се очекује упис мањег броја студената у академској 2019/2020. години. Управо то је, најављује ресорни министар, разлог за рационализацију.
Колегијум и Сенат Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Колегијум и Сенат Универзитета у БањалуциФото: РТРС

Демографска рецесија – проблем који нагриза и бањалучки Универзитет.

У анализи уписне политике за наредну академску годину кључни је, јер је разлог све мањег броја уписаних студената, негативног тренда који не престаје.

"То све резултира тенденцијама које се манифестују према броју уписаних студената, па тако можемо рећи да смо имали максималан упис студената око 40-ак 000 прије десетак година, сада је тај број испод 30.000", каже Драшко Маринковић, професор Природно математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

Управо због таквог тренда поједини студијски програми су угашени, а у прошлој академској години, планирана уписна квота није достигнута. Тако је умјесто планираних нешто више од 3.100, уписано оквирно 2.100 студената.

"Биће анализирана ситуација и демографска ситуација, заинтересованост студената за поједине студијске програме. У претходном периоду ми смо такође, од јула до сада извршили модернизацју појединих студијских програма", истиче Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Нејасно је какве ће резултате донијети модернизација студијских програма, која се спроводи упоредо са релиценцирањем факултета до краја године. Упоредо с тим ресорно министарстово планира додатну рационализацију.

"Циљ је да Министарство добије праву слику стања, да на основу те слике направимо одређену рационализацију и са аспекта тржишта рада који студијски програми су потребни у будућности", рекао је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

У овом случају рационализација не значи отказе, појашњава ресорни министар.

Ријеч је о идеји да се поједини студијски програми изводе само на једном од два јавна универзитета.

Студијске програме на којима је више наставног особља од студената, каже Рајчевић, Министарство не планира задржавати.