latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:46 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Ердоганове изјаве не треба да брину Српску

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да изјаву предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да Дејтонски мировни споразум "обавезно треба ревидирати" у Републици Српској треба да схвате озбиљно, али да не треба превише да их брине јер његов став не може да буде пресудан, нарочито у новим геополитичким односима.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић је подсјетио да је познато да Ердоган подржава хегемонистичке, унитаристичке кругове у Сарајеву, али да тај став не може да буде пресудан фактор у новим геополитичким односима.

Према ријечима Анђелковића, можда је Ердоган и у праву, али у том случају не треба одбацити ни разматрање Дејтонског споразума на начин да се БиХ постепено раздружи.

"Конститутивним народима, односно ентитетима, омогући самоопредељење и избор сопствене судбине јер ревизија може да буде на овај или онај начин и свакако морала би да подразумева сагласност свих народа", нагласио је Анђелковић.

Осврћући се на ову Ердоганову изјаву након састанка са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, Анђелковић је оцијенио да Хрватска покушава да извуче одређене уступке за себе тако што жртвује интересе Хрвата у БиХ.

"Већ више пута је повлачила потезе на начин који је веома штетан за припаднике њеног народа у БиХ и није чудо што се Хрвати у БиХ све више ослањају на подршку Српске и Србије, јер су свесни да борба за изворне принципе Дејтона и њима одговара", каже Анђелковић.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да Дејтонски мировни споразум "обавезно треба ревидирати" јер "није донио рјешење за будућност БиХ".