latinica  ћирилица
16/01/2019 |  23:24 ⇒ 23:27 | Аутор: СРНА

Кустурици уручено признање из Јужне Африке

Прослављеном режисеру Емиру Кустурици на Мећавнику је уручена награда "Мкива", јужноафричке хуманитарне фондације, а коју су раније добили Нелсон Мендела, Фидел Кастро, Уго Чавез, Олаф Палме, Салим Ахмед Салим.
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

Признање је Кустурици вечерас, током свечане церемоније затварања 12. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, уручио представник "Мкива" фондације Золани Мкива, који је само због тога дошао у Дрвенград.

Кустурица је примајући награду захвалио представнику фондације "Мкива".

- Хвала, драги Мкива. Мислим да би наша будућност могла да се назове као крај филма Казабланка: "Ово је почетак прелијепог пријатељства" - додао је Кустурица.

Золани Мкива рекао је да награду додјељује генију, умјетнику и од сада шампиону људскости Емиру Кустурици.

Мкива, који је пјесник, племић, активиста и продуцент, истакао је да му је привилегија што се обраћа окупљенима овом приликом и пренио им поздраве из Африке, коју још називају "мајка".

- Народ Африке се већ четири деценије идентификује са радом познатог умјетника, а кроз све оно што ради и што исијава из његовог рада. Дотакао је милионе људи широм свијета својом поетиком. У Африци га сматрамо својим. За нас је он симбол смирености, слободе и сопствености - рекао је Мкива.

"Мкива" награда се додељује од 1999. године и први добитник је био Нелсон Мендела.

Мкива је раније у образложењу ове награде навео да Емир Кустурица никада није наступао у Африци, али да захваљујући медијима, његово стваралаштво прелази границе и његово дјело налази одјека у многим заједницама свијета.

- Зато смо одлучили да дођемо на Кустендорф, који је оваплоћење његовог стваралаштва да би му уручили признање на мјесту које симболише његова достигнућа - додао је Мкива.