latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:39 | Аутор: СРНА

Рјабков: Не схватамо суштину америчког става

САД нису пружиле Русији ниједан доказ којим би поткријепиле своје тврдње да је ракета "ССЦ-8" прекршила одредбе Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета, рекао је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

"Ми у потпуности испуњавамо споразум, без изузетака, без одступања од захтјева и услова. Наш систем "9М729" никада није тестиран за домет који је забрањен уговором. САД нама нису пружиле одређени разлог зашто су закључили да је ова ракета на неки начин прекршила споразум", рекао је Рјабков.

Према ријечима Рјабкова, америчке оптужбе о руском наводном кршењу споразума нису ништа друго него "слатка глазура којом се покрива лабава позиција".

"Ми ћемо наставити да истичемо да испод ове глазуре нема ништа друго, нема суштине ни садржаја, све је то лаж. Они су илузионисти на пољу политике контроле оружја који покушавају да доведу у заблуду НАТО савезнике и међународну заједницу у цјелости", рекао је Рјабков.

Он је додао да САД морају да испуне своје обавезе које проистичу из тог споразума како би се осигурао опстанак документа. "Ако Вашингтон није спреман на дијалог са Русијом, одговорност за неуспјех споразума сносиће искључиво они", рекао је он.

Рјабков је нагласио да Русија не разумије суштину америчке позиције.

"Да ли САД желе окончање ИНФ-а или су спремни да сарађују са нама да га сачувамо", рекао је он, пренио је "Спутњик".

Руска ознака за "ССЦ-8" је "9М729". САД су изразиле раније забринутост да Русија развија крстарећу ракету "ССЦ-8" домета између 200 и 5.500 километара.