latinica  ћирилица
17/01/2019 |  10:32 | Аутор: СРНА

Шаровић: Ускоро састанци о укидању такси приштинске власти

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је да су у току интензивне припреме за састанке експерата из БиХ и самопроглашеног Косова на којима би требало да се постигне договор о стављању ван снаге одлуке о увођењу такси од 100 одсто на робу из БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Умјесто да уводимо контрамјере, што не би користило никоме, створили смо услове да се проблеми рјешавају на стручном нивоу, јер је наш примарни циљ да заштитимо домаће привреднике који посљедњих мјесеци не могу да извозе у складу са правилима слободне трговине и спријечимо даље штете", изјавио је Шаровић Срни.

Он је додао да се исход ових састанака не може предвидјети, те додао да је важно да су приштинске власти пристале на преговоре.

Приштинска власт је почетком новембра прошле године усвојила одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа који се производе у Србији и БиХ.

Ова мјера подразумијевала је таксу од десет одсто на све производе који се увозе на територију самопроглашеног Косова, а поријеклом су из Србије и БиХ, да би крајем новембра такса повећана на 100 одсто.

Министар иностраних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли изјавио је да се не може одбити захтјев САД за укидање царина на производе из БиХ и Србије.