latinica  ћирилица
17/01/2019 |  11:16 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Брчко: У прошлој години 12 милиона КМ за подстицаје у пољопривреди

Влада у Брчком за прошлу годину обезбиједила је 12 милиона марака за подстицаје у пољорпривреди, али је до сада исплаћено нешто више од половине средстава.

У ресорном одјељењу најављују да ће преостала средства бити на располагању пољопривредницима прије истека марта, када је крајњи рок за усвајање буџета за 2019. годину.

Вајо Тејић из Трњака код Брчког годишње обрађује око 150 дунума земље, од чега око 70 засије углавном кукурузом, 50 пшенице и јечма, а остатак су траве за зимску исхрану стоке. Од три краве, 100 свиња и 12 крмача добије годишње 15 хиљада марака подстицаја. Задовољан је и чека остатак средстава.

Буџетом је за прошлу годину обезбијеђено девет и ребалансом још три милиона марака за стимулацију у пољопривредној производњи.

Исплаћено је 1.100 захтјева од 1.840 регистрованиох пољопривредних произвођача.

- Што се тиче преосталог дијела исплате, он ће бити реализован у наредна два, или два и по мјесеца, истиче Зоран Гајић, шеф Одјељења за пљопривреду у Влади Дистрикта.

Средства за пољопривредну стимулацију у Брчком повећавају се од 2003. године када је у буџету било свега три милиона марака. Тренутно је за те намјене Влада Дистрикта обезбиједила 12 милиона. То је дало добре резултате, кажу у Влади.

- Пољопривредни произовђачи су се опремили опремом, са пољопривредном механизацијом, заузимају веће површине, врши се привођење земљишта култури, врши се крчење земљишта досадашњих обраслих њива и повећава се број и површина под културама а такође и повећава се и број грла стоке у тову, додаје Гајић.

Од пријератних прерађивачких предузећа, по чему је Брчко било познато, тренутно нема ништа, а улагања у нову прерађивачку индустрију не постоји, па су у пољопривредници приморани да извозе само примарну производњу.

У Влади немају тачних података колико је пољопривредних производа извезено из БиХ, али кажу да се највише извози воће у Русију.