latinica  ћирилица
17/01/2019 |  11:45 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Неопходан савез са Србима - Република Српска брана исламизму

Савез Хрвата из БиХ са Србима неопходан је због агресивне бошњачке политике која доминира у Федерацији БиХ, па хрватски народ једино још није прегласан на заједничком нивоу, и то захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, оцјењују хрватски портали.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Они пореде садашњу политичку ситуацију са ратним дешавањима и заблудама неких јединица ХВО-а које су вјеровале комшијама муслиманима, попут оних у Фојници, па због тога данас Хрвата тамо нема.

Истовремено, у Жепчу, Хрвати су се ослонили на помоћ Срба и сачували своје територије.

Сада је слична ситуација - као што су тада муслиманске снаге чистиле једну по једну хрватску енклаву данас бошњачка политика у ФБиХ настоји да одузме Хрватима национална права, па је договор са Србима и Републиком Српском нормалан пут.

Политика је ствар интереса, наводе хрватски "државотворни портали", укључујући и оне у ФБиХ, објашњавајући разлоге несагласности ХДЗ-а Хрватске и ХДЗ-а БиХ, који води Драган Човић.

Портали подржавају Човићев резон за сарадњу са Додиком и Србима, који се, како наводе, ослања на ратна искуства Жепча, које се одбранило уз помоћ Срба, и заблуде Фојничана, који су жељели савез са муслиманима и били преварени.

И за Хрватску је боље да према својим границама има шест или седам стотина хиљада Срба него Бошњаке, чија је политика да што више маргинализују хрватске интересе, наводи се у процјенама хрватских могућности у БиХ.

Република Српска показује се као својеврсна тампон-зона пред надирућим глобалним исламом, у чијем су походу муслимани у БиХ тек водоноше.

Имајући то у виду, може ли Хрватској бити свеједно одзвања ли јој у "трбуху": "Христос се роди!" или "Алах уекбер!", наводи се у анализама.

"И у случају глобалних геополитичких турбуленција Хрватима и Хрватској не може бити свеједно хоће ли јој се у неком тренутку америчке слабости на Сави и Уни наћи Русија или `исламска заједница`", пишу хрватски портали.