latinica  ћирилица
17/01/2019 |  12:05 ⇒ 12:26 | Аутор: novosti.rs

Манделин савјетник: Кустурица дотакао срца милиона

Завршена је још једна гозба духа, пала је завјеса на дванаести по реду "Кустендорф", најбољи су награђени, а оснивачу престижног догађаја Емиру Кустурици додијељена је награда "Шампион културе" јужноафричке "Мкива фондације".
Золани Мкива / Фото КУСТЕНДОРФ -
Золани Мкива / Фото КУСТЕНДОРФ

Српском редитељу признање је уручио Золани Мкива (45), некадашњи савјетник за културу Нелсона Манделе (1918-2013) из постапартхејд периода, један од лидера афричког препорода, национални пјесник Јужноафричке Републике и човјек који је сарађивао са најзначајнијим умјетницима са свог континента, попут Анђелике Киђо, Салихом Кеитом, Папа Вембом, Бајет...

- Ово је једно од највиших признања које може доћи са афричког континента. Установљено је 1999. у част мог деде, који је био саборац Нелсона Манделе. Награда одаје почаст људима који су учинили изузетне ствари за човјечанство дотичући судбине и срца милиона. Кустурицу смо препознали по важности његових дјела и по друштвеном утицају, он нас инспирише да Менделин завјет доведемо до краја - каже у разговору за "Новости" најближи сарадник Нелсона Манделе.

Објаснио је Мкива да су награду која се нашла у рукама Емира Кустурице, пре њега добили Нелсон Мандела, Фидел Кастро, Улоф Палме, Хуго Чавес, Јасер Арафат, Ахмед Салим ...

А човјека који је додељује, Золани Мкиву, свијет је упознао када је Мандела изашао са робије дуге 27 година. Мкива, тада седамнаестогодишњак, нашао се у центру збивања и испред објектива свих свјетских медија, током догађаја вијека за афрички континент.

- Са Манделом сам блиско сарађивао до краја, постао сам његов савјетник за културу. На крају сам, током Манделине сахране, говорио о нашем лидеру, баш као давне 1990. када је угледао слободу. Мандела је био сарадник, пријатељ и саборац мог деде јер потичемо из истог племена Тембу. Али то није разлог за то што сам се ја нашао у овој улози. Она ми је припала као најпознатијем извођачу и чувару исконске и традиционалне афричке имбонги поезије. Свијет је желио да сазна све о Мандели, а ја сам се нашао у позицији да вјеродостојно представим његов живот и бурна дешавања из прве руке - истиче Мкива.