latinica  ћирилица
17/01/2019 |  13:35 | Аутор: СРНА

Марчета: Опстанак Срба у ФБиХ биће доведен у питање

Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар "Одржив повратак" Миле Марчета оцијенио је да ће опстанак Срба у Федерацији БиХ бити доведен у питање уколико их економски не подрже власти Републике Српске и Србије.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

"Србима у ФБиХ се пише веома лоше уколико у најскорије вријеме не добију економску и финансијску подршку власти Српске и Србије, а која прије свега подразумијева отварање радних мјеста како би се спријечило да Срби напуштају своја вјековних огњишта", рекао је Марчета Срни.

Према његовим ријечима, за економску помоћ Србима у ФБиХ требало би пронаћи сличан модел какав је био некада у бившој Југославији када је цијела држава издвајала финансијска средства за Косово и Метохију.

Марчета је упозорио да ће ФБиХ дугорочно бити очишћена од Срба, за разлику од Српске која је мултиетничка са великим процентом Бошњака и Хрвата.

Када је ријеч о уставном положају Срба у ФБиХ, Марчета сматра да у том погледу власти ФБиХ морају прије свега поштовати Дејтонским мировни споразум.

"Уколико би ФБиХ поштовала Дејтонски споразум у том случају Срби не би имали разлога да се жале јер би нам положај био далеко бољи. У парламенту ФБиХ Бошњаци и Хрвати тренутно одлучују о свему, док Срба нема у органима власти ФБиХ по попису становништва из 1991. године", закључио је Марчета.