latinica  ћирилица
17/01/2019 |  13:45 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Формирана Kомисија за спровођење стратегије борбе против корупције

Влада Републике Српске формирала је данас Комисију за спровођење Стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године с циљем остваривања синергијских ефеката у борби против корупције у свим сферама друштва.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

Комисију чини 17 пуноправних чланова на челу са министром правде Српске, а отворена је за учешће и других релевантних субјеката антикорупционог система Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Комисија је стално радно тијело за координацију и евалуацију спровођења Стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године са припадајућим акционом планом, те јачање међуинституционалне и међусекторске сарадње, у свим областима борбе против корупције", наводи се у саопштењу.

Влада је на данашњој сједници усвојила и Информацију о расподјели средстава гранта за заштиту потрошача за 2018. годину.

"У оквиру буџета за 2018. годину, Влада је обезбиједила намјенска средства од 100.000 КМ за промовисање и унапређење заштите права потрошача путем подстицања рада удружења за заштиту потрошача", наводи се у саопштењу.

Средства су распоређена тако што је за финансирање материјалних трошкова утрошено 42.000 КМ за седам удружења, односно по 500 КМ на мјесечном нивоу, а за финансирање пројеката утрошен је преостали износ од 58.000 КМ, распоређених удружењима на основу конкурса.

У саопштењу се наводи и да су средства за пројекте уплаћена удружењима за заштиту потрошача 12. септембра 2018. године, те да су сви пројекти реализовани до 31. децембра 2018. године.

Усвојен план и програм рада Фонда ПИО

Влада Републике Српске усвојила је данас План и програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Српске за 2019. годину, као најважнији документ по коме ће ова институција реализовати планиране активности.

Планирано је да ће у Фонду ПИО бити рјешавано око 80.000 свих врста захтјева, од чега око 12.400 захтјева за остваривање права и поновно одређивање пензије у домаћем осигурању и око 20.100 захтјева са компонентом иностраног осигурања, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"У поступку остваривања права на инвалидску пензију, у погледу оцјене радне способности, очекује се око 5.600 захтјева, који ће се рјешавати у законском року. Осим тога, планирано је да се настави са акцијом `Стоп преварама, до пензије поштено`, у смислу спречавања свих појавних преварних облика у пензијском систему", истиче се у саопштењу.

Планирана је редовна и благовремена исплата пензија за кориснике права у Републици Српској и ван Републике, у укупном износу од 1,090 милијарди КМ, од чега ће 80 одсто потребних средстава бити обезбијеђено из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а остатак из осталих буџетских средстава.

Усвојена измјена и допуна Уредбе о борачком додатку

Влада Републике Српске усвојила је данас уредбу о измјенама и допунама Уредбе о борачком додатку којом се дефинише да ће борци који испуне услове за признавање права на мјесечни борачки додатак у 2019. години то право остваривати од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева.

Ова уредба се доноси због извршавања одлуке Уставног суда Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници одлуку о одобравању пласмана средстава за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину.

Овом одлуком одобрава се пласман средстава предвиђених буџетом Републике Српске за 2019. годину у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину, у износу од 4.000.000 КМ.

Унапређење положаја ових лица вршиће се исплатом личне инвалиднине лицима са инвалидитетом која испуњавају услове у мјесечном износу од 100 КМ.

Услови за остваривање личне инвалиднине су: пребивалиште у Републици Српској, зависност од помоћи и његе другог лица приликом задовољавања основних животних потреба, оштећење, обољење настало у развојном периоду и тјелесно оштећење од 80 до 100 одсто.

Личну инвалиднину не могу остварити лица која остварују примања по основу инвалидитета стеченог у рату, као и лица која остварују право на смјештај у установу социјалне заштите и право на збрињавање у хранитељску породицу или која су смјештена у другу установу на терет буџетских средстава.