latinica  ћирилица
17/01/2019 |  14:23 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Свједок: У нападу на Чемерно било цивилних и војних жртава

На суђењу оптуженима за злочине над српским цивилима у Чемерну, заштићени свједок Тужилаштва БиХ испричао је да је 10. јуна 1992. године у извјештају Територијалне одбране Илијаш прочитао да је успјешно неутралисана батерија хаубица у овом селу и да је било војних и цивилних жртава.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок "Ц", који је током рата обављао руководеће функције у штабовима ТО у Сарајеву и Илијашу, рекао је да је у тим штурим извјештајима наведено да је приликом напада било погинулих и рањених војника на обје стране, али и цивила, који, према његовом мишљењу нису требали да буду у близини артиљерије.

Он је навео да су у нападу учествовали искључиво добровољци, те да су, према његовим сазнањима, међу нападачима из Љубине били оптужени Енес Дурак, Аугустин Перић, заштићени свједок "г", Велимир Видаковић и Зоран Барић, док је у групи из Корита био оптужени Мирсад Бешлија, који је био водич, и Теуфик Турудић звани Туфо, те да је могуће да их је било и из Брезе.

Заштићени свједок појаснио је да су међу погинулим нападачима била двојица резервних полицајаца из Љубине, те да је чуо да је погинуо један момак из Какња и један или двојица из Брезе, док му је Осман Бешлија рекао да је у нападу рањен његов син Нермин.

Према његовим ријечима, за масакр у Чемерну сазнао је 11. или 12. јуна из прилога једног српског медија, који је у свом извјештају навео да је на Чемерно извршен напад и приказао снимке неких згаришта.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике ТО и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Оптужен је и Нехру Ганић, у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Бреза, да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају напад на Чемерно, није спријечио ово кривично дјело, односно није казнио извршиоце.

Наставак суђења заказан је за 31. јануар, када би требало да буде испитан заштићени свједок "А".