latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:11 | Аутор: СРНА

Иванцов отворио изложбу "Народи Русије" у Мостару

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов свечано је данас у Мостару отворио изложбу "Народи Русије" и на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару одржао предавање о теми "Русија у систему модерних међународних односа".
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Иванцов је на свечаности захвалио домаћинима и изразио задовољство што млади у БиХ имају могућност да добро упознају руску културу, народ и обичаје, те напоменуо да то знање сутра свима, или бар некима, може донијети будуће запослење.

Према његовим ријечима, важан аспект за пријатељство двије земље је студентска размјена, подсјетивши на око 60 руских стипендија у БиХ, и то не само у области језика, већ и медицине, пољопривреде или техничких наука.

Он је захвалио и студентима, додајући да вјерује да ће и Русија и БиХ од свега имати обострану корист.

Иванцов је у вези са евентуалним чланством БиХ у НАТО-у рекао да то треба бити одлука људи у БиХ.

"То је ваша одлука, није моја. Већина становништва БиХ жели да она буде члан ЕУ, али ви боље знате од мене да у вашем друштву не постоји консензус о чланству у НАТО-у. Треба обратити више пажње на обје стране и рјешење тог питања је на вама", навео је Иванцов.

Он је током предавања на Филозофском факултету рекао да Русију беспотребно оптужују за дестабилизацију и сепаратизам, те позвао присутне да и сами процијене истинитост тих тврдњи.

Иванцов је навео да није тајна да данас међу водећим земљама постоје различити ставови о свјетском поретку, те да је атмосфера далеко од повољне.

"Ми увијек заговарамо рјешења мирним путем. Руска спољна политика темељи се на реализму, поштовању, поштивању повеља и уговора УН. Спремни смо сарађивати са свима који су спремни на исто то, али под транспарентним правилима", поручио је Иванцов.

Он је констатовао да су данас у свијету присутни трендови који поткопавају стабилност и мир.

"То се прије свега односи на тероризам који пријети многим дијеловима свијета. Постоје изговори да се Русија изолује, притом нас представљају као опасност. Русија никоме није пријетња", навео је Иванцов.

Иванцов је истакао да Русија не покушава никоме наметати своје погледе на свијет и никоме не пријети санкцијама или силом.