latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:25 | Аутор: СРНА

Адемовић: Од Викића сам сазнао за убиство војника ЈНА

Кемал Адемовић, некадашњи замјеник команданта Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова тадашње БиХ Драгана Викића, потврдио је данас да је од Викића сазнао за убиство заробљених припадника ЈНА српске националности у Сарајеву 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У наставку суђења Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, Адемовића су унакрсно испитали браниоци оптужених.

"Жао ми је што нисам био свједок тог догађаја, јер бих хитно реаговао и тачно би се знало шта се десило. Оно што сасвим сигурно знам је да командант Викић нема никакве везе са довођењем заробљеника и њиховим убиством. Тада ми је рекао да је о свему обавијестио њему надређене", рекао је Адемовић.

Он је и овог пута поновио да Јука Празина и Неџад Херенда нису били припадници активног састава Специјалне полиције и нису били под Викићевом ефективном командом, додајући да је Херенда био у резервном саставу Службе државне безбједности.

Свједок је навео да је тек 2001. године, када је био директор Агенције за истраживање и документацију БиХ, током истраге у предмету "Шева" и "Велики парк" на захтјев Тужилаштва БиХ, чуо да је припаднике ЈНА убио Херенда, али да се због бројних обавеза није упуштао у садржај те документације.

"АИД се бавио ратним злочинима, али нисам имао додира са овим предметом. Херенду сам први пут видио сасвим случајно на улици послије рата и од 1995. до данас никада ме није контактирао телефоном", рекао је овај свједок Мирзи Ковачу, браниоцу оптуженог Младена Човчића.

У предмету "Велики парк", осим Викића и Човчића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина и те Нермин Узуновић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 24. јануар.