latinica  ћирилица
18/01/2019 |  09:58 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Обезбијеђена донација за електронско издавање грађевинских дозвола

Предуслови за издавање грађевинских дозвола електронским путем биће створени до краја ове године јер је Република Српска успјела да добије донаторска средства за набавку софтвера неопходног за тај процес, рекла је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је истакла да су донацију за набавку софтвера за издавање е-грађевинских дозвола добили у оквиру пројекта "Побољшање пословног окружења и привлачење инвестиција на локалном нивоу - ЛИФЕ", који спроводи Међународна финансијска корпорација која је чланица Групације Свјетске банке, а финансира Влада Велике Британије.

Према њеним ријечима, један од најважнијих предуслова је ријешен без издвајања новца из буџета Српске.

"Међународна финансијска корпорација ће спровести поступак набавке софтвера у складу са правилима и смјерницама Свјетске банке. Очекујемо да ће крајем ове године софтверска опрема бити инсталисана у Дата центру Владе Републике Српске, након чега ће се започети са тестном фазом примјене", каже Голићева.

Она је додала да ће бити успостављен једноставан систем издавања грађевинских дозвола са минималним бројем корака и формалности и нижим трошковима поступка у којем ће органи надлежни за издавање грађевинских дозвола по службеној дужности прибављати доказе које издају носиоци јавних овлаштења.

"То у пракси значи да ће органи надлежни за издавање грађевинских дозвола потребне документе, односно доказе органа управе, јавних и комуналних предузећа и других нослилаца јавних овлаштења прибављати сами по службеној дужности у електронској форми. Инвеститор ће захтјев попуњавати такође у електронској форми, на рачунару код куће или у канцеларији, без потребе доласка у канцеларије надлежног органа управе за издавање грађевинске дозволе", појаснила је Голићева.

Она је напоменула да инвеститор у електронској форми уз захтјев подноси и пројектну документацију и друге доказе које не издају носици јавних овлаштења.

Голићева је додала да ће број корака у процесу издавања грађевинске дозволе бити значајно смањен, поступак ће бити транспарентнији и инвеститорима ће донијети уштеде, простор за корупцију веома сужен, а систем предвиђа и прекршајне казне за службена лица која у поступку прекораче прописане рокове.

"Код надлежних институција се залажем да све административне таксе и накнаде које се сада плаћају јавним и комуналним предузећима буду укинуте, јер се често иста обавеза плаћа по више основа. Уколико то буде прихваћено плаћала би се само рента и накнада за уређење градског грађевинског земљишта", појаснила је Голићева у изјави за Срну.

Према њеним ријечима, у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију чине све да створе услове да систем што прије профункционише, а осим софтвера Свјетска банка ће пружити помоћ и у креирању правног оквира.

"Осим прописа за које је директно надлежно наше министарство неопходно је измјенити још 17 закона и већи број подзаконских прописа у другим областима. Један од битних предуслова је електронски потпис, а један од основних услова за издавање грађевинске дозволе су ријешени имовинско-правни односи и очекујемо од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове да оконча поступке јавних излагања како ти докази не би успоравали увођење система е-дозвола", нагласила је Голићева.

Говорећи о томе докле се стигло са измјеном прописа који су услов за увођење е-грађевинске дозволе, Голићева је рекла да су припремили измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу којима се ствара правни основ за доношење уредбе о обједињеним процедурама.

"У изради уредбе имамо помоћ партнера из Међународне финансијске корпорације. Једна од измјена Закона о уређењу простора и грађењу односи се на корекцију одредби које се односе на процедуру и начин израде докумената просторног уређења. То ће олакшати јединицама локалне самоуправе и моћи ће на јефтинији и једноставнији начин израдити и донијети спроведбене документе, што је један од битних предуслова за прелазак на електронско издавање грађевинске дозволе", каже Голићева.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, додала је Голићева, учествује и у међународном пројекту "Отворени регионални Фонд за модренизацију општинских услуга у југоисточној Европи", чија је примјена у току у земљама региона уз финансијску подршку више земаља.

"Србија је кроз овај пројекат извршила реформу у овој области, а такође и Македонија у којој се већ издаје е-дозвола. Имамо потписан Меморандум о размјени искустава у области издавања е-дозвола са Министарством грађевинарства и инфраструктуре Србије и користимо њихова искуства и добре праксе приликом стварања правног оквира за успостављање система е-дозвола", напоменула је Голићева.

Оцјењујући спремност јединица локалне самоуправе за овај корак, Голићева је истакла да су партнери из Међународне финансијске корпорације у оквиру пројекта увођења електронског издавања дозвола у области просторног уређења и грађења, направили детаљну анализу протока документације и информација код надлежних институција и прописа којима су уређени рад и одређене надлежности институција у поступку издавања дозвола.

"На основу тога дизајнирана су могућа рјешења за успостављање механизама за електронско издавање грађевинских дозвола. Прва фаза овог пројекта је успостављање једношалтерског система за издавање дозвола. С обзиром на то да су град Бањалука и општина Градишка раније успоставили једношалтерски систем рада кроз реализацију пројекта ЛИФЕ, предложила сам да овај пилот-пројекат буде прво реализован у Бањалуци, а затим и у Градишци. У првој години реализације пилот-пројекта процес издавања дозвола у Бањалуци је значајно унапријеђен, мада има још ствари које успоравају поступак", истакла је Голићева.

Она је подсјетила да су и општине Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Власеница, Требиње, Фоча, Дервента и Шамац кроз пројекат ЛИФЕ такође увеле једношалтерски ситем.

Према њеним ријечима, подаци из Бањалуке, Градишке и осталих општина које су успоставиле једношалтерски систем издавања дозвола генерисаће даље кораке.

"Упутили смо позив и другим локалним заједницама и већ наредне седмице очекујем састанак са начелницима и градоначелницима који буду заинтересоване за реализацију ове фазе пројекта. Наш став је да се увођењу е-дозвола приступа постепено, кроз пилот пројекте у локалним заједницама које за то искажу интересовање, дакле на принципу добровољности, а у догледно вријеме то ће бити законска обавеза за све и једина опција", рекла је Голићева.

Говорећи о ефектима ове реформе, Голићева је у изјави Срни навела да повећање конкурентности на тржишту значи унапређење сектора градње и обима инвестиција.

"Олакшавање пословања и задржавање инвеститора је један од приоритета у Програму економских реформи Републике Српске. Због тога очекујем максималан ангажман и подршку свих институција на републичком и локалном нивоу, укључујући и социјалне партнере", истакла је Голићева.