latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:45 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

ЖРС: Почела исплата преосталих дуговања радницима

Почела је исплата преосталих дуговања радницима Жељезница Српске након што је пристигла и друга транша кредита Свјетске банке, од девет милиона евра, намијењена за реструктурирање предузећа.

Исплата дуговања отвара рјешавање и других питања, а најважнија су повећање плата и потписивање колективног уговора, на којима инсистирају синдикати.

Из друге транше кредита Свјетске банке биће измирена дуговања према радницима који су напустили Жељезнице, дуговања према Пореској управи ,те дуговања по основу топлог оброка, регреса, превоза као и накнаде за тзв. километар сат.

- Остаје још само да се отклоне недостаци из прве транше која је одрађена гдје нису сви предмети обрађени кроз камату, тако да би са тим били ријешени сви дугови према радницима, рекао је Јеленако Добраш, предсједник Синдиката жељезничара.

Сљедећи корак је повећање плата, кажу синдикати. Сматрају да је кредит Свјетске банке растеретио обавезе Жељезнице па ће се новац који се усмјеравао на репрограмиране пореске обавезе сада моћи усмјерити на повећање радничких примања .

- Сад се провјеравају биланси стања и тражи се могућност у новом плану пословања са повећањем рада у неком наредном периоду да ли постоји могућност да се нешто повећају плате на Жељезници, тражи се неко рјешење, ако буде могућности да се повећа биће, ако не буде плате ће остати на истом, истакао је Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора у Жељезницама Републике Српске.

Наредне седмице управа и пословодство заједно ће за преговарачки сто са синдикатима у вези са још неријешеним колективним уговором. И једни и други очекују договор.

- Морамо се и даље борити везано за колективни уговор, гдје би усагласили многе те ствари око топлог оброка, регреса, платних разреда, гдје би се све издефинисало, нагласио је Ђоко Лазић, Синдикат жељезничара.

Из кредита Свјетске банке који је одобрен на износ од 51,3 милиона евра, до сада је у двије транше пристигло 35,5 милиона евра којима су измирена дуговања према радницима и Пореској управи.

Остатак кредита омогућиће наставак започетог реструктурирања Жељезница Српске.