latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:51 | Аутор: СРНА

Михајловић: Србија ће имати најбржу пругу у региону

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Србија имати најбржу пругу у овом дијелу региона којом ће се возови од Београда до Будимпеште кретати брзином 200 километара на сат.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је истакла да ће чак 127 милиона евра, из уговора вриједног 230 милиона евра који је јуче потписан са "Руским жељезницама", бити употријебљено за изградњу јединственог диспечерског центра за жељезницу из којег ће се управљати саобраћајем у цијелој Србији.

Она је за Радио-телевизију Србије истакла да је циљ Србије модерна жељезница, која је повезује са регионом и Европом.

"Србија се стратешки определила да улаже у железницу, некако смо претходних деценија улагали у ауто-путеве и путеве, заборављајући на то колико је значајан железнички транспорт. Реконструисано је преко 200 километара пруга, радимо најбржу пругу у региону којом ће се ићи 200 километара на сат", рекла је Михајловићева.

Према њеним ријечима, Србији је неопходан модерни диспечерски центар који ће бити изграђен захваљујући уговору са Русијом, а "Руске жељезнице" су једна од најбољих свјетских компанија са којима би требало размијенити искуство.

Она је навела да је прошле године завршено 77 километара барске пруге, као и да се тренутно припрема документација за дио пруге од Црне Горе.

"За Србију је најважнији Коридор 10 и коридор ка Црној Гори. Ми мислимо да ћемо у наредних четири-пет година успети да рехабилитујемо све најважније пруге на нашој територији", закључила је Михајловићева.