latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:52 | Аутор: СРНА

Командант терористичке ОВК Исмет Тара биће саслушан у Хагу

Исмет Тара, некадашњи командант 124. бригаде терористичке ОВК за подручје Ораховца и Велике Хоче, биће саслушан 17. фебруара у Специјалном тужилаштву у Хагу, речено је Срни у Косовској полицијској служби.

Исмет Тара, познат по надимку Хоџа Тара, изјавио је за медије на албанском језику да се не каје за смрт ниједног Србина којег је убио на "бојном пољу", те да је "рат" припадника такозване ОВК био "оправдан и у складу са принципима ратовања".

Тара је одбацио наводе да је починио ратни злочин, уз констатацију да је Специјално тужилаштво у Хагу оптужнице припремило на основу документације коју је сачинио Београд.

Он је Специјални суд пред којим ће у Хагу бити суђено за злочине које су починили припадници терористичке ОВК над Србима, Албанцима и неалбанцима назвао "расистичким судом који неће судити по праву, већ по измишљеним оптужницама које су припремиле српске безбједносне службе".

Тара је рекао да неће ангажовати адвоката и да ће сам отпутовати у Хаг.

Он је дванаести Албанац који ће бити саслушан у Специјалном тужилаштву у Хагу, а на списку припадника бивше ОВК који ће бити саслушани има 107 лица међу којима се њих десетак доводи у везу са трговином људским органима у "жутој кући" на сјеверу Албаније.

Специјални суд за злочине такозване ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.

Мартијев извјештај наводи везе највиших команданата терористичке ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових злочина.