latinica  ћирилица
18/01/2019 |  11:22 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Фоча: "Стара Херцеговина" оаза локалних умјетника

Музеј "Стара Херцеговина" у Фочи, отварањем изложбе слика умјетника из Источног Сарајева, Рогатице и Вишеграда, почео је овогодишњи циклус галеријских културних догађања. Публика има прилику да се упозна са занимљивим мотивима и техникама класицизма, ескпресионизма и апстракције у изложеним дјелима.

На експонатима источно-сарајевског сликара Борка Мочевића, може се видјети достигнуће стваралачког сазријевања. Tо је изразио и кроз два елемента представљена на сликама, музику и голубове. Боје, техника и израз су поводи да се гледањем успостави дијалог са сликом, оцјена је критике. Поезија и сликарство су и на сликама Данијеле Новаковић из Рогатице. Портрети рађени у младости стављени су на увид јавности, што је прилика, каже ауторка, за лично и колективно преиспитивање.

- Ова група портрета се разликује што су актери сами позирали. Мислим да се у задње вријеме све више дешава да не можете наћи модела да позира, све се више користе фотографије и скице, тако да се то примијенило у посматрању - истиче Данијела Новаковић, коауторка изложбе. 

За Славка Тушевљака из Вишеграда умјетничко одрастање уз учитеља који је био посвећен устаљеном ликовном изражају било је пресудно да и он на платнима трајно утискује вријеме и догађаје.

- Ја сам посевећен доста класичној умјетности. Највећим дијелом то су неки Андрићеви мотиви из његовог романа попут Лотике. То је то с чим се ја бавим задњих година - прича Славко Тушевљак, коаутор изложбе.  

У Музеју "Стара Херцеговина" истичу значај окупљања и визуелизације умјетности из разних крајева.

- Мени као руководиоцу установе је изузетно драго што смо остварили сарадању и са умјетницима из околних општина и Републике Српске, као и Србије и Црне Горе - напомиње Снежана Кунарац, директор Музеја „Стара Херцеговина“ Фоча. 

Изложба је један од садржаја јануарских духовних и културних свечаности која у Фочи остаје до краја мјесеца.