latinica  ћирилица
18/01/2019 |  11:42 | Аутор: СРНА

Трамп ускратио Пелосијевој војни авион и послао је на обичан лет

Амерички предсједник Доналд Трамп и лидери демократа воде прави рат због блокаде рада владиних агенција, до које је дошло након одбијања демократа да подрже Трампов захтјев за подизање зида на граници са Мексиком.

Трамп је одустао од пута на економски скуп у Давосу солидаришући се са владиним службеницима, чије су плате на чекању до усвајања стопираног буџета.

Он је поручио предсједнику Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси, која одбија да гласа за финансирање зида, да је одгодио њено путовање у Белгију, Египат и Авганистан због дјелимичне блокаде владе, која траје од 27. децембра.

Предсједник Представничког дома уобичајено користи војни авион за прекоморска путовања, али је Трамп сада ту могућност одузео Пелосијевој и упутио је на комерцијалне летове.

Пелосијева је писаним путем предложила Трампу приједлог да због блокаде владе одгоди годишње традиционално обраћање нацији, када предсједник САД излаже циљеве администрације за предстојећу годину.

Она је навела да није добила одговор из Бијеле куће.

Али, онда је услиједила Трампова порука - "Усљед блокаде владе, жао ми је што Вам морам поручити да је Ваш пут у Брисел, Египат и Авганистан одгођен".

"Направићемо нови распоред за Ваш седмодневни пут када влада опет почне да ради", наводи се у Трамповом писму.

Око четвртине савезних агенција затворено је усљед одбијања демократа да предсједнику Доналду Трампу дају финансијска средства потребна за изградњу зида на граници са Мексиком.

Трамп тражи 5,7 милијарди долара за зид на граници, који би требало да заустави мигранте и спријечи нарко-послове.

Демократе, које су преузеле Представнички дом у Конгресу овог мјесеца, одбиле су његове захтјеве, напомињући да постоје јефтинији и ефикаснији начини за побољшање безбједности на граници.

Око 800.000 људи који раде у савезним агенцијама сада је на колективном одмору или раде без плате, иако су њихова радна мјеста од велике важности.

"Све је јасније да су радикалне демократе поборници отворене границе и криминала. Они не желе ни да чују за велику хуманитарну кризу на нашој јужној граници", поручио је Трамп на "Твитеру".