latinica  ћирилица
18/01/2019 |  12:08 | Аутор: СРНА

Евидентно смањење сточарске производње на подручју Костајнице

На подручју општине Костајница смањује се обим сточарске производње због уситњености посједа, несигурности тржишта и пораста цијена сточне хране, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду, водопривреду и шумарство општинске пољопривредне службе Мирослав Стијак.
Стока - Фото: РТРС
СтокаФото: РТРС

Стијак је истакао да, иако постоје услови и капацитети за сточарску производњу, ова традиционална врста пољопривредне производње у општини Костајница има тенденцију смањења.

Према његовим ријечима, у области говедарства локални произвођачи су усмјерени углавном на производњу млијека, али је ове године дошло до значајног пада откупљених количина млијека.

"На пет сабирних центара млијека откупљено је 220.476 литара што је мање него претходних година, а ово смањење је посљедица примјене `Правилника о квалитету свјежег сировог млијека и условима за рад овлаштене лабораторије`, као и осталих правилника који регулишу област производње и откупа млијека", рекао је Стијак, наводећи да је посебан проблем укидање квота за млијеко у ЕУ, те прекомјеран увоз млијека и млијечних производа.

Стијак је додао да значајан број домаћинстава узгаја свиње и овце, али углавном за властите потребе, док се товом јунади бави мањи број произвођача који годишње утове око 100 грла, што ни приближно не попуњава расположиве капацитете.