latinica  ћирилица
18/01/2019 |  13:00 | Аутор: СРНА

Партнерство Србије и Русије постаје стратешко

Главне теме разговора руског предсједника Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића у Београду биле су пројекат гасовода "Турски ток" и питање Косова и Метохија, пише руски лист "Независимаја газета".
Русија и Србија - Фото: AFP
Русија и СрбијаФото: AFP

Лист "Известија" наводи да су током посјете руског предсједника Београду потписани споразуми о сарадњи вриједни око 200 милиона евра.

"Овај сусрет потврдио је да партнерство двије земље постаје стратешко. Руско-српски односи доносе значајне пројекте, који доприносе развоју Србије. Заузврат, Београд је на свим нивоима рекао да ни под којим условима неће увести санкције Русији", рекао је замјеник предсједавајућег Одбора за спољне послове руског Горњег дома Андреј Климов, пренио је ТАСС.

Виши истраживач са Института за словенске студије руске Академије наука Пјотр Искендеров рекао је да је дугорочно гледано енергетски сектор кључ сарадње двије земље.

"Србија нема излаз на море, а најближи терминал за течни гас је у Хрватској и он не функционише пуним капацитетом. То омогућава да наше двије земље појачају сарадњу у испоруци гаса", рекао је Искендеров.

Он је додао да тренутно Србија има све шансе да постане кључно чвориште за дистрибуцију гаса на Балкану.

Аналитичар при групи "Фридом фајнанс" Анастасија Соснова рекла је за лист "Независимаја газета" да не треба очекивати да ће потписивање споразума за проширење "Турског тока" довести до убрзања пројекта.

"Стране у овом пројекту могу се суочити са политичким препрекама које ће да постави Брисел", рекла је Соснова.

Руски медији наводе да су два лидера разговарала и о питању Косова и Метохије.

"Питање Косова и Метохија је већ извјесно вријеме трн у оку међународној заједници", рекао је директор Фондације прогресивне политике Олег Бондаренко листу "Известија".

Према његовим ријечима, да је могуће признати независност Косова, онда би многи региони у другим земљама били спремни да траже независност. "Територијални интегритет Србије у великој мјери зависи од Москве", рекао је Бондаренко, пренио је ТАСС.