latinica  ћирилица
18/01/2019 |  13:07 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Улагања у општину Чајниче 22 милиона КМ

Опредјељење Влада Републике Српске је равномјеран развој и улагање у све општине и градове у Српској. Нема нити једне општине и града у Српској у којој Влада Републике Српске кроз подршку из буџета или кроз сарадњу са другим партнерима не финансира и не проводи пројекте у различитим областима, саопштено је данас из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Саопштење преносимо у цијелости:

Излагање и изјаве начелника општине Чајниче Горана Караџића у појединим медијима о маћехинском односу Владе Републике Српске према овој општини оцјењујемо непримјереним и политиканским из разлога што су подршком Владе Републике Српске на територији ове општине реализовани пројекти у вриједности од 22 милиона КМ и већинска улагања која су забиљежена у Чајничу су улагања Владе Републике Српске.

Такође, истичемо да из општине Чајниче у Владу Републике Српске није упућена нити једна, иницијатива, као ни приједлог пројекта за финансирање од средстава за јавне инвестиције.

Подсјећамо начелника Караџића и истичемо да је Влада Републике Српске из развојног програма по различитим програмима одобрила 2,4 милиона КМ, од чега је само за асфалтирање прилазних путева издвојено 1,6 милиона, а кроз кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Срспке пласирано је 1,2 милиона КМ.

На територији општине Чајниче из надлежности Министарства рада и борачко-инвалидске заштите кроз различите пројекте уложено је преко три и по милиона марака: кроз Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ) до четврте категорије од 1999-2018. године у општини Чајниче збринуто је 86 породица, (неповратним новчаним средствима 48 и становима 38). Укупна улагања за ове породице износе 1.370.296 КМ и нема стамбено незбринутих породица из ове категорије у Чајничу.

За изградњу спомен обиљежја погинулим борцима у отаџбинско-одбрамбеном рату у општини Чајниче, из буџета је уложено 46.000 КМ.

Кроз Програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Чајниче збринуто је шест предузеће са 839 радника, за шта је утрошено 1.674.504 КМ.

Кроз пројекте запошљавања које проводи Завод за запошљавање Српске у Чајничу је од 2007-2018. године, запослено 108 лица, за што је утрошено скоро пола милиона марака.

За једнократне новчане помоћи за лијечење, социјално угрожена лица и бањску рахабилитацију издвојено је 35.000 КМ.

За субвенције електричне енергије социјалним категоријама издвојено је 250.000 КМ.

Кроз подршку привреди по различитим основама уложено је више од пола милиона марака од чега за подстицај извоза 360.000 марака, подршка за увођење ИСО стандарда 20.000 КМ.

У пољопривреду у општини Чајниче је уложено је око 5,4 милиона КМ кроз пројекте за подстицај за развој пољопривреде и села 1,3 милион КМ, Јединица за координацију пројеката 800 000 марака, шумарство 3,3 милиона КМ.

У области здравства пројекат адапатације, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине, набавка медицинске опреме, набавка возила, набавка биохемијског анализатора, Пројекат увођења информационог система у Чајничу уложено је скоро пола милиона марака.

У области просвјете и културеВлада Републике Српске, у периоду од 2006-2018. године, уложила је у реконструкцију зграде Дома културе - 123.000 КМ, у ОШ "Јован Дучић" издвојено око 6.000 КМ, кроз пројекат "Набавка рачунара"- ДОСИТЕЈ - 110.000 КМ, пројекат "Пословно-информациони систем у институцијама основног и средњег образовања у Републици српској – ЕДУИС" - 50.000 КМ.

Од 2006-2018. укупно издвојено око 2,8 милиона КМ, кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и сл.

Међу значајнијим улагањима су улагања у путну инфраструктуру за асфалтирање улица треће Српске бригаде, Подгоричке и Солунске у Чајничу, асфалтирање пута за Заборак општина Чајниче, одобрено је 1.606.500,00 КМ.

Програмом рехабилитације магистралних и регионалних путева у Републици Српској у 2011. години извршена је рехабилитација регионалног пута Р448 Поткозара-Чајниче-Метаљка у дужини од 20,63 километара и укупно реализована средства на овом пројекту су износила 2.244.087,02 КМ.

Министарство породице и спорта издвојило је око 170.000 КМ, од чега 50 хиљада за помоћ спортским организацијама, а остатак за породицу и помоћ омладинским организацијама.

За програмске активности из сектора науке и технологије издвојено је око 22.000 КМ, за помоћ за израду просторно планске документације од 2008. године уложено је 30 хиљада КМ, а из буџета Министарства трговине и туризма за општину Чајниче издвојено је 16.000 КМ.

У прошлој години за унапређење путне инфраструктуре у Чајничу је издвојено 250 хиљада КМ.

Од 2006. до 2018. године, из буџета Министарства управе и локалне самоуправе за општину Чајниче издвојено је 1.200.000 КМ.

Позивамо начелника општине Чајниче Горана Караџића да грађанима Чајнича и јавности у Републици Српској у наредним иступима у медијима предочи улагања која су реализована захвљујући залагањима, труду, раду и иницијативи запослених у општини Чајниче.

Нагалашавамо да је Влада Републике Српске отворена за сарадњу са свима, који у Влади виде равноправног партнера и да ће Влада Републике Српске подржати сваку добру иницијативу, пројекат, приједлог за добробит и унапређење квалитета живота грађана у Републици Српској.