latinica  ћирилица
18/01/2019 |  13:48 | Аутор: СРНА

Трнинић: Надамо се што скоријем почетку изградње граничног прелаза у Братунцу

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић очекује да ће у што краћем року почети изградња граничног прелаза између Братунца и Љубовије након што је Управа за индиректно опорезивање БиХ расписала тендер за избор извођача који ће обавити те радове.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је рекао да се нада да ће извођач бити изабран брзо.

"УИО је напокон расписала тендер, дуго је ово трајало, требало је да се то догоди и прије, али коначно смо то дочекали. Новоизграђени мост на Дрини стоји већ дуже од годину, а нажалост није га могуће употребљавати јер немамо гранични прелаз", рекао је Трнинић Срни.

Он је оцијенио да је овај пројекат од великог значаја за Подриње, али и за цијелу Републику Српску и БиХ.

"Мост је веома значајан за развој привреде и за повезивање двије државе и надам се да ће све бити урађено у што краћем року како би он могао бити коришћен. Планирана је изградња једног од најсавременијих граничних прелаза у нашој регији", истакао је Трнинић.

УИО БиХ расписала је тендер за изградњу граничног прелаза чија је процијењена вриједност 12,3 милиона КМ без ПДВ-а, а рок за достављање понуда истиче 7. марта у 12.00 часова.

Понуђачи морају доставити оригиналну безусловну банкарску гаранцију за озбиљност понуде вриједну 145.000 КМ да би могли учествовати у тендерском потупку.

Услови за понуђаче су и позитивно пословање у 2017. години, те минимални промет од 14 милиона КМ у свакој од посљедње три године.

Од потенцијалних извођача радова се тражи и да су од 1. јануара 2016. године до дана подношења понуде реализовали најмање један уговор о извођењу радова који су предмет ове јавне набавке, односно да су извели радове нискоградње, високоградње или на рехабилитацији путева чија је вриједност минимално пет милиона КМ без ПДВ-а.

Фирме које желе да се домогну овог посла морају имати и најмање 100 запослених или ангажнованих радника, те асфалтну и бетонску базу у свом власништву или на располагању која је од мјеста извођења радова удаљена максимално 70 километара.

Тендером је предвиђено да гранични прелаз буде изграђен за 350 дана од дана увођења извођача у посао.

Изградњом граничног прелаза биће стављен у функцију мост "Братољуб" чију изградњу је са око 13 милиона евра финансирала Србија.

Мост "Братољуб" завршен је у мају 2017. године, али је због блокаде из Савјета министара остао неизграђен гранични прелаз.