latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:23 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Убрзати изградњу корита ријеке Јање и дринског насипа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бијељини да постоје кашњења код почетка изградње дринског насипа и да је неопходно максимално анагажовање како би он био завршен до 31. децембра.
Бијељина: Пашалић са Мићићем - Фото: СРНА
Бијељина: Пашалић са МићићемФото: СРНА

"Овдје морамо бити максимално ажурни јер је ријеч о осјетљивом подручју које је тешко страдало и 2010. и 2014. године", изјавио је новинарима Пашалић, који је данас разговарао са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Дужина дринског насипа је око 34 километра, а вриједност радова око 21 милион КМ.

Пашалић је рекао да ће наредне седмице бити отворен јавни позив за уређење корита ријеке Јање у дужини од 1,8 километара и вриједности око пет милиона КМ.

"Ово ће бити финансирано из средстава Свјетске банке, а поред овога договорили смо и активности у даљој комуникацији са становништвом у вези са изузимањем земљишта", рекао је Пашалић.

Он је навео да је са Мићићем разговарао и о пројекату наводњавања у село Црњелово јер се кренуло са реализацијом великог пројекта којим би било захваћено око 8.000 хектара.

"У првој фази то је пројекат који ће обезбиједити систем за наводњавање око 400 хектара, са процијењеном вриједности око 3,8 милиона КМ, а обавеза Градске управе је 15 одсто од овог износа", рекао је Пашалић, напомињући да до 15. фебруара траје јавни позив, а у марту се очекује почетак извођења радова.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је навео да треба наставити разговоре са мјештанима Јање у вези са експропријацијом када је ријеч о пројекту уређења корита ријеке Јање, а посебно изградње дринског насипа.

"Обезбиједили смо дио средстава за експропријацију, а данас је договорено да упоредо с тим урадимо и обалоутврде у том дијелу ријеке Дрине", рекао је Мићић.